Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uobdr

Marketing

AKCIJE DIJAGNOZA 1 I DIJAGNOZA 2: U OSIJEKU I SPLITU JUČER UHIĆENE SKUPINE KOJE SU MEŠETARILE S INVALIDNINAMA

Invalidske povlastice sređivali za mito od 3.500 do 8.000 eura

ZAGREB - Ukupno 14 osoba za sada je uhićeno u Osijeku i Splitu u operativnim akcijama Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2, kojom su USKOK i policija pokušali razbiti korupcijski lanac kojim su pojedini liječnici te članovi
Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sređivali povlastice za mito u iznosu od 3.50

Među uhićenima i liječnik KB Osijek
OSIJEK - Kako neslužbeno doznajemo, među 14 uhićenih navodno je i jedan liječnik Kliničke bolnice Osijek, zaposlen na Klinici za unutarnje bolesti, dr. Darko Horvat, član komisije Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadužene za ocjenu invalidnosti, dodjelu bolovanja i utvrđivanje dijagnoza.
- Kriminalistička je policija jučer ujutro obavijestila Ravnateljstvo bolnice da će provesti određenu akciju i u skladu sa zakonom mi smo im omogućili neometan rad. Znam samo toliko da se akcija USKOK-a provodi u svezi s radom članova liječničkog povjerenstva u postupku za ostvarenje statusa ratnog vojnog invaliditeta, kazao je kratko dr.sc. Željko Vranješ, ravnatelj KB Osijek.
S obzirom na to da je liječnik s Kliničkog odjela za gastroenterologiju Interne klinike, upitali smo za komentar i prof.dr. Aleksandra Včeva, predstojnika Klinike. On nam je kazao kako je jučer ujutro na poslu zatekao policiju i oni su ga obavijestili da se nad jednim liječnikom provodi obrada, te da nema drugih informacija s obzirom na to da je to u svezi s Povjerenstvom čije članove imenuje Ministarstvo obitelji i branitelja.
Nakon što nadležno ministarstvo, a to je u ovom slučaju Ministarstvo branitelja, raspiše natječaj za liječnike specijaliste, koji će biti vanjski suradnici Povjerenstva, oni koji zadovoljavaju kriterije neka budu i imenovani. U ovom trenutku šestero liječnika Kliničke bolnice Osijek članovi su takvih povjerenstava, većinom psihijatri (zbog utvrđivanja PTSP-a), internisti, ali i ortopedi. S obzirom na specijalnost, posao obavljaju povremeno, izvan radnog vremena u bolnici. Iako se u početku nagađalo da je uhićen jedan ugledni osječki psihijatar, za sada je “pao” samo internist.
Jučer su u iščekivanju privođenja uhićenih u akciji Dijagnoza, novinari opsjedali zgradu Županijskog suda u Osijeku. No, pripadnici interventne policije koji su stražarili ispred Suda tamo nisu bili zbog te akcije nego zbog saslušanja zaštićenog svjedoka u vezi sa švercom droge.


Dragovoljci pozdravili akciju

Čelnik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Tom Kaćinari pozdravio je akciju koju provode policija i USKOK.
- Bogu hvala da se nešto radi. Ako je to doista sve argumentirano i dokazano, nisam protiv toga da se oni koji se okoriste nelegalno progone kazneno. No, bitno je da se ovo sada ne pretvori u hajku protiv svih branitelja, nego da se kazne oni protiv koji postoje argumenti, kazao je Kaćinari, dodajući kako oni liječnici za koje se pokaže kako su uzimali novac trebaju biti strogo kažnjeni. To znači da ih se kazni i zatvorski, ali i zabranom obavljanja djelatnosti.
- Pri svemu ovome ipak treba biti oprezan, jer ne može se izbjeći i mogućnost da je netko od branitelja koji su zbilja imali prava na povlastice bili i pod pritiskom da plate kako bi ubrzali svoje postupke. Zbog toga se nadam da će policija svoj posao obaviti pažljivo i temeljito, dovršio je Kaćinari.
Također su i članovi Udruge Oboljelih Branitelja Domovinskog Rata (UOBDR) podržali tu takozvanu akciju zvanu " AKCIJE DIJAGNOZA 1 I DIJAGNOZA 2"
Predsjednik udruge Dinko Jurišić za ovu akciju je rekao da i sam smatra da je to jako dobra stvar, jer su ovdje dobivali mirovine i sve povlastice oni koji nisu okusili okus i miris rata,a oni koji su to zaslužili njih se omaložava i stavlja na zadnje mjesto.
Ova akcija daje hrabrost da stvarno oni koji imaju problema s zdravljem psihološkim i fizičkim, no novac uvijek dominira, pravi oboljeli branitelji nemaju novaca ni strpljenja."


Kako je priopćeno jučer na konferenciji za novinare u Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu, među 14 uhićenika ukupno je šest doktora, dok se među ostalim uhićenicima nalaze i službenici HZMO-a. I policija i USKOK jučer nisu željeli kazati o kojim je liječnicima riječ, tek je potvrđeno kako se među njima nalaze i pojedini članovi invalidskih komisija. Čitava akcija počela je prije više od godinu dana, kada su USKOK-u i policiji od građana stigle informacije koje su upućivale na to kako se u Osijeku i Splitu poprilično mešetari s povlasticama, izdavanjima mirovina, kako vojnih tako i civilnih, te povećanjima postotka invalidnosti. Odmah se krenulo u akciju koja se godinu dana lagano kotrljala, dok jučer nisu počeli otvoreni pretresi pojedinih ordinacija.

CIJENE SU BILE UNAPRIJED UTVRĐENE
Ravnatelj policije Marijan Benko objasnio je modus operandi grupa u Osijeku i Splitu, koje jedna s drugom nisu imale nikakve veze, ali su radile na gotovo istovjetan način.
- Stranke bi pokretale postupke za priznavanje invalidnosti, ishođivanje invalidske mirovine, bilo vojne ili profesionalne. Osumnjičenici su imali unaprijed određene cijene za te postupke, koje su se kretale od 3.500 do 8.000 eura, te bi izrađivali lažne psihijatrijske nalaze na osnovu neobavljenih pregleda. U Osijeku se u jednom slučaju dogodilo i to da se pregled obavi kod liječnika koji je osumnjičen, a ujedno je i član prvostupanjske komisije za invalidnost. Potom je sam radio na tom slučaju, te je odredio unaprijed dogovoren postotak invalidnosti, pojasnio je Benko. U Splitu su pak "plaćeni" slučajevi slani baš određenom liječničkom vještaku, koji je ujedno vještačio za Povjerenstvo za revizije, a odluke su bile onakve kakve su unaprijed dogovorene. Na osnovu svih tih odluka oni koji su bili spremni platiti i do osam tisuća eura dobivali su mirovine i postotke invalidnosti na osnovu kojih su ostvarivali i daljnje zakonom određene povlastice, poput invalidnina, opskrbnina, stjecanja dioničarskih udjela, oslobađanja carina, a kako stvari sada stoje, posebno su se koristile mogućnosti oslobađanja poreza na automobile, te mogućnosti ostvarenja kredita prema beneficiranim kamatnim stopama. Kolika je točna šteta na državnom proračunu teško je odrediti, ali o kolikoj sj razini prijevare riječ, svjedoči činjenica da je samo kod jednog liječnika pronađeno čak 50 lažiranih pečata.

AKCIJA SE NASTAVLJA
Uigrana kriminalna skupina sređivala je za novčanu naknadu i žalbene postupke, u kojima bi se oni žalili u ime stranaka i sređivali veće postotke invalidnosti.

Akcija se nastavlja, a s obzirom na to da su policija i USKOK zaključili kako se ovdje ne radi o izoliranim slučajevima, očekuju od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti "poduzeti potrebne mjere i radnje". Iako to nisu željeli dodatno objašnjavati, jasno je kako se može očekivati da dio vojnih i invalidskih mirovine bude podvrgnut reviziji. Ipak, istaknuto je kako akcije Dijagnoza 1 i Dijagnoza 2 nisu ni u jednom trenutku bile usmjerene direktno protiv branitelja. No, dodano je kako će se naknadno progoniti i osobe koje su davale mito, jer je i to kazneno djelo.
U međuvremenu, 14 uhićenika teretit će se za udruživanje u skupinu zbog počinjenja kaznenih djela, za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službenih isprava.
izvještava:
www.glas-slavonije.hr






Post je objavljen 12.02.2008. u 15:45 sati.