Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apancirov

Marketing

Treba li Sanaderu e-mail kod Googla?

Pratim ovu frku s Butkovićem i sve sam više siguran da nikakve zavjere nema. Danas je Nino Pavić bio kod Hrge, a direktor EPH Orešković kod Bage u emisiji «Otvoreno» gdje se pojavio i momak koji je pisao sporni intervju. Hedl i Bešker koji su se javljali preko linka, nastupali su s pozicije da je mali trebao istog trena čim je dobio prvi mail prekinuti svaku komunikaciju ali ne shvaćaju da ovaj nije na njihovoj poziciji vrhunskog novinara koji je 24 sata dnevno sedam dana u tjednu ufuran u žurnalizam nego je običan mladac koji se zabavlja Facebookom i vjerojatno je sve to doživio kao dobru zajebanciju i u Facebook maniri prihvatio igru.
Butković je faca i tu nema spora. Jedan je od onih koji su izmislili Jutarnji list, uvjerljivo najbolju hrvatsku dnevnu novinu i koliko god išli na živce njegovi tekstovi tipa «sinoć sam s premijerom u eminentnom restoranu na gornjemu gradu pio Chardonne i analizirao vanjsku politiku», Butković je jedna od perjanica ovdašnjeg novinarstva. Kako je onda popušio onakvu, iz aviona očito nevaljalu gmail adresu, stvarno mi nije jasno.
Neki od kolega iz branše s kojima sam razgovarao o aferi dok je još bila friška i koji su, moram to priznati – likovali i guštali zbog Butkovićeve nesreće, tvrdili su da je ovakvo što bilo očekivano jer drže da je ovaj i ranije izmišljao surfajući pretenciozno na valu dobrih veza s facama iz vlasti, samo što do sad nije objavio ovako veliku stvar, nije pretjerao.
Najbolje u cijeloj priči po meni je premijerov osvrt na priču jer je Sanader o njoj govorio s iskrenim osmijehom. Pojavio se pred novinarima i dobro se našalio. Nije htio nikoga prozivati niti se mrštio. Zrelo, svaka čast.
Ali ostaje pitanje kako se to moglo dogoditi? Jasno mi je da u EPH ne mogu zanemariti slučajne ili neslučajne veze pravog autora intervjua s Nacionalom i Večernjim listom mada sumnjam da bi Pukanić ili Austrijanci kuhali takvo što. A onda se mali još pojavio kod Bage, smiren i normalan, iskreno zabrinut za pravne konzekvence pametno zaključivši kako iza EPH stoji barem 20 moćnih odvjetničkih ureda, a iza njega, kako je rekao, samo stolica.
Otac Indexa Babić dobro je kod Bage locirao još nešto bitno na što ukazuje ovaj slučaj, a to su intervjuiranja e-mailomu u kojima sugovorniku odgovore slaže cijeli PR odjel koji odlučuje koja pitanja mogu proći a koja ne. Umjesto da novinar sjedne nasuprot sugovornika, rešeta pitanjima i ne popušta niti centimetra. Eh, to ti je tehnologija! Da nema tih prokletih mobitela, računala, interneta, nikad se ne bi Butkoviću dogodilo ovakvo što. A sad bi mogao popušiti karijeru i sve teške godine u kojima ju je stvarao. Dobro, Nino ga neće baciti na ulicu, smjestit će ga nekamo, na nekakvu administrativnu funkciju ali s komentiranjem dnevne politike Davor se može pozdraviti. Kad mu nije bilo čudno da se predsjednik jedne Vlade, pa bila to i hrvatska vlada, služi s besplatnim accountom Googla. A opet, s druge strane, ko zna, možda je to praksa na Markovom trgu? Možda Sanader i kompanija otvaraju tajne adrese mimo vladine domene s kojih komuniciraju s novinarima, međusobno, s tajnim službama? Kako bilo, došli su na svoje svi oni koji ne vole Butkovića i njegov originalni stil pisanja. On neće dobro proći ali siguran sam da za EPH neće biti nikakve štete, pa tako ni za Jutarnji koji je i dalje najbolja hrvatska dnevna novina čiji ugled nije tek tako moguće poljuljati.


Post je objavljen 11.02.2008. u 21:32 sati.