Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

MRŽNJA KAO BOLEST - LJUBAV KAO LIJEK


F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (4)


PRVA RIJEČ:
"Blaženi krotki, jer će oni baštiniti zemlju."
"Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine."


(nastavak)

Mi dobro znamo da u svijetu nije običaj da se čovjek moli za onoga tko ga pribija na križ. Ali težište i jest upravo u tome: kršćanstvo nije od ovoga svijeta. Ono je okrenulo shvaćanje svijeta. Zdravom čovječjem razumu ne odgovara ni ljubiti neprijatelje, jer ljubav prema neprijatelju znači mržnju prema samome sebi; ali to i jest smisao kršćanstva: mrziti u sebi ono što je zavrijedilo mržnju. I ako to sve smijem još jednom primijeniti na sadašnjicu, htio bih reći: "Mrzim mržnju takovih ljudi, jer razara kulturu, ali ljubim te ljude, jer i oni mogu biti djeca Božja."

Naš je neprijatelj često naš spasitelj, i tko nas progoni, spašava nas. Često krvnici postaju naši saveznici, a oni koji nas na križ pribijaju, naši dobročinitelji - jer nam otkrivaju što je u nama sebično, nisko, oholo i neplemenito. Zato ih ne smijemo mrziti. Bila bi slabost kad bismo im na mržnju mržnjom uzvraćali.

Ako ne prestanemo na mržnju odgovarati mržnjom, neće je nikada nestati. Tko na nasilje odgovara nasiljem, širi ga sve dalje. Borba povećava sumu gorčine, ma koja stranka na koncu trijumfirala. Mržnja je poput sjemena - ako je posijemo, požet ćemo je još više. Ako hoćemo mržnju nadvladati, moramo joj oduzeti žalac, ne smijemo je podržavati i njegovati i dalje širiti. A to je moguće samo ako se na zlo uzvrati dobrim.

Drugačije se mržnja ne da protjerati sa svijeta. Uzmimo da 5000 ljudi stoji u redu i pred njima jedan borbeni ateistički propagandist koji im pripovijeda da se vlasti mogu zbaciti samo nasiljem, revolucijom i stisnutom šakom. Uzmimo, dalje, da se prvi čovjek iz toga reda dade zanijeti tom mržnjom i udari drugoga po desnom obrazu. Drugi podigne stisnutu šaku i udari trećega, treći četvrtoga i sve se više stisnutih šaka podiže - jer njihovo je evanđelje mržnja. Ima li uopće još mogućnosti toj mržnji i nasilju stati na kraj? Da, ako jedan iz toga reda, udaren po desnom obrazu, ne uzvrati udarac, nego pruži još i lijevi obraz. On bi ubio mržnju, jer je nije dalje sijao. Onda mržnja ne bi više imala tla na kojemu bi rasla, jer ona može samo na desnom obrazu uspijevati, ali nikada na lijevom.

Nije to nikakva slabost, to je jakost koja čovjeka čini gospodarom samoga sebe i pobjednikom mržnje. Ako sumnjate u to, ispitajte jednom koliko snage treba za to - tako mnogo da je samo božanski zaziv za oproštenjem bio dovoljno jak da uguši mržnju onih koji razapinju.

Ako imate neprijatelja, ako vas mrze, ako vas pogrđuju i progone i svakojako zlo o vama govore, a vi biste željeli dokrajčiti tu mržnju, htjeli biste da se mržnja raspline iz njihovih stisnutih šaka i protjerati je s lica zemlje, onda ne preostaje nikakva druga mogućnost nego - ljubiti ih!

(u nastavku slijedi: DRUGA RIJEČ)



Post je objavljen 12.02.2008. u 00:11 sati.