Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apstinent

Marketing

Prosvjed na prosvjed i kontraprosvjed

Inspiracija: LINK na dva dana staru vijest

Odlučila sam - organizirat ću prosvjed na prosvjed i kontraprosvjed za (pre)imenovanje Kazališnog trga, odnosno Trga maršala Tita ili kako ga već zvali. Zapravo, moj prosvjed bit će protiv svih imena ulica i trgova u gradu Zagrebu - tražit ću od našeg Bandića da se umjesto naziva postave brojevi, pa kom milo, a kom drago! Zaključak: kako bismo izbjegli beskonačne rasprave o tome je l' prije bila kokoš ili jaje (a da ne govorimo o traženju gomile dlaka u jajetu/jajima) i uštedjeli na izradi tabli i novih karata, dajmo svemu brojeve i mir u kući.

street

Moram priznati da mi je sjela na živac novinarka OTV-a koja je izjavila otprilike ovako: "... neki jugonostalgičari žele iskopati Tita kao povijesnu ličnost" Dakle, trebam biti jugonostalgičarka kako bih zaključila da je Tito obilježio određen period u povijesti?! Nema veze što on jest bio povijesna ličnost (sviđao se nekome ili ne). Po novoj interpretaciji, samo jugonostalgičari mogu tako nešto tvrditi... A to što je skromnih pedesetak godina bio na čelu nekakve tamo države - nikom ništa. Država se raspala, pa smo tako uzeli gumicu u ruke i izbrisali taj dio povijesti skupa sa Titom jer nam se ne sviđa. A ako mu spomenemo ime, e onda smo i jugonostalgičari.

Dakle, na pojednostavljenom primjeru kako bi shvatila poantu i stvorenja poput citirane novinarke: kad sam bila klinka, imala sam vezu sa jednom budalom - bili smo čak dvije-tri godine zajedno. Na određen način ostavio je na meni traga, naučio me što ne želim u životu i na tome mu hvala. On je dio moje prošlosti, a (među ostalim) zahvaljujući njemu sam danas (nadam se) pametnija. Narodi pak imaju povijest i svoje povijesne ličnosti (o kojima možemo raspravljati jesu li bili geniji, budale, mirotvorci, zločinci ili negdje u sredini), a koje su utjecale svojim životom i djelovanjem na njihovu sadašnjost. Osobno bih definitivno onoj spomenutoj budali iz moje prošlosti dala barem jednu slijepu ulicu u gradu kako bih mu zahvalila na tolikim korisnim životnim lekcijama o tome što nije dobro. Neću ulaziti u to kako bi se trebao zvati trg na kojem je HNK, ipak sam oduvijek bila apolitična. Ali nekako se želim nadati da ću slušati barem malo manje bedastoća poput ove iako se bojim da se Nada i dalje bavi najstarijim zanatom. U krajnjoj liniji, ako se može na udarnim stranicama novina objaviti intervju sa homoseksualcem koji putem emaila glumi premijera, zašto bi Tito morao biti povijesna ličnost?

O tempora, o mores...

(Mali dodatak uz temu (kao zanimljivost): jeste li znali da se u seriji Ponos Ratkajevih upravo pojavio Tito kao vrlo pozitivna osoba, a glavni junak serije, mladi grof Ratkaj, sav se rastopio od milja jer ga je Tito osobno angažirao da mu pomogne u organizaciji komunističkog pokreta u Hrvatskoj? Sve se bojim kakav će biti utjecaj na gledateljstvo - nakon još dvije-tri epizode glasna će gomila nahrupiti pred HNK i tražiti da se trg preimenuje u Ratkajev trg. U ovom slučaju bit će riječ o ratkajonostalgičarima... Tito će prema mladom grofu biti manji od zrna graška...A kakva je bila prava povijest? Pa tko se danas još time zamara...)

Post je objavljen 11.02.2008. u 22:09 sati.