Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

OTVOREN NAJVEČI ŽUPANIJSKI CENTAR 112

ZAGREB

Državna uprava za zaštitu i spašavanje svečanim je otvaranjem osuvremenjenog, najvećeg županijskog Centra 112 Zagreb proslavila Europski dan 112. Taj se dan ove godine 11. veljače obilježava u cijeloj Europskoj uniji.

Broj 112 prvi je put uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku državu. "Hrvatska je broj 112 uvela 2004. na govornom automatu, a 11. veljače 2005. na poziv 112 počeli su se javljati operateri u Centrima 112", istaknuo je zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Naglasio je da je broj poziva prema broju 112 tijekom prošle godine porastao za 14,6 posto u odnosu na 2006. i zabilježeno je oko milijun i šesto tisuća poziva. Dnevni prosjek interventnih poziva prema broju 112 na dvadeset županijskih lokacija bio je 4680 poziva, nakon kojih su izvršene akcije zaštite i spašavanja te spašene stotine života.

Uspostavom jedinstvenog broja za sve hitne pozive omogućeno je da se u nevolji može zaprimiti poziv za pomoć putem konferencijskog povezivanja na šest jezika: engleskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, češkom i mađarskom.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorio je novi županijski Centar 112 Zagreb u Nehajskoj 5. Novi Centar predstavio je njegov načelnik Davor Spevec. Istaknuo je da je to za njih "korak od sedam milja jer su dobili jednu informacijsku podršku koja operateru pruža razne informacije i olakšava mu snalaženje kod donošenja odluke koga treba zvati kod određenog događaja".Rekao je da se za sada takav sustav nalazi u Splitu te da se ove godine očekuje instalacija u Osijeku, zatim u Rijeci iduće godine. HRT

Post je objavljen 11.02.2008. u 17:33 sati.