Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bespelj

Marketing

O Bešpelju

U ovom postu sam htjela reći nešto o Bešpelju. Nadobudno sam išla na mrežu svih mreža da prikupim neke informacije….

Međutim, ako utipkate na Google browser Bešpelj s namjerom da nešto saznate o njemu (kao npr. ja) otvorit će vam se hrpa stranica, ali ako idete pregledavati sadržaj tih stranica, ostat ćete jaaako razočarani.

Jedna rečenica u wikipediji (Bešpelj-naselje u općini Jajce, Federacija BiH, BiH. Nalazi se na planini Ranči, sjeverno od Jajca), par stranica s popisom stanovništva prema nacionalnom sastavu iz 1991. godine te niz stranica s točnom geografskom lokacijom mjesta (geografska širina i geografska dužina) i to je to!!!

Najbolje su mi one stranice koje reklamiraju hotele, restorane i druge turističke sadržaje pa navode podatke za Bešpelj.sretan Ne znam da li bi se smijala ili plakala.
Naime u Bešpelju NEMA hotela, restorana, apartmana za privatni smještaj, velikih trgovačkih lanaca niti aerodroma !!! sretan

Nažalost, moram priznati da niti ja ne znam gotovo ništa o Bešpelju. Otišla sam iz Bešpelja kao 14-godišnjakinja, a u to vrijeme nisam baš bila zainteresirana za proučavanje povijesti, kulture, tradicije i narodnih običaja.
To je nešto što me interesira sada sretan….15 godina poslije.

Volila bih, kao prvo znati kako je Bešpelj dobio ime? Kako je mjesto nastalo? Postoje li neke legende o njemu? Koje su osobe važne za njegovu povijest i sl.

Ali, kao što sam već rekla, na Internetu nema informacija o tome , a niti s knjigama nisam imala baš sreće. Kako ne živim u Bešpelju ne mogu niti pitati starije bešpeljane što oni znaju…

Ono što znam je da postoje: Gornji i Donji Bešpelj sretan

Donji Bešpelj u kojem sam ja rođena i odrastala (odrasla još nisam smijeh-još uvijek se osjećam kao dijete), udaljen je od Jajca nekih tridesetak kilometara, a od Gornjeg Bešpelja cca četiri kilometra. Kad se iz Jajca dolazi, prvo se dođe u Gornji Bešpelj, pa se iz Gornjeg Bešpelja ide do Donjeg jedinom cestom.

Prije rata Donji Bešpelj je imao čak dvije trgovine zubo i kafić u sklopu trgovine, te još jedan kafić u blizini gdje smo igrali bilijar i stolni nogomet. Osim zvonika sretan, to su uglavnom svi sadržaji. Ostalo su brda, livade, šume, lokve, klanci, studenac-izvor pitke vode...
Ali zato Gornji Bešpelj vrvi od sadržaja smijeh….crkva, škola, ambulanta, stambena zgrada! za nastavnike, ja znam da su bile dvije trgovine i kafić u kojem smo poslije ili prije škole također igrali bilijar.

Katoličko groblje nalazi se između Gornjeg i Donjeg Bešpelja, i u njemu se pokapaju pokojni iz oba Bešpelja. Mezari postoje i u Donjem i u Gornjem Bešpelju gdje muslimani pokapaju svoje pokojne.

U Donjem Bešpelju muslimanski i katolički dio su prostorno odvojeni….spajaju se na još jednom izvoru pitke vode-koji smo zvali džamija (neznam iz kojeg razloga).

U Gornjem Bešpelju su kuće katolika i muslimana izmješane, iako ima predjela sa pretežno katoličkim, odnosno pretežno muslimanskim kućama.

Ovo je nešto malo čega se sjećam. Ako neko od Bešpeljana čita i zna nešto više bilo bi mi drago da me dopuni ili ispravi ako je nešto krivo.

Kad budem znala staviti bit će i fotki smijeh


Post je objavljen 09.02.2008. u 20:36 sati.