Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Pismo iz Remetinca



Update (17:50)
Slijedeći tekst je pismo koje je stiglo na e-mail adresu ovog bloga i to je jedina veza s ovim blogom. Neki mediji krivo su prenijeli da se radi o blogerici.


Poštovani!

Zaručnik mi je u zatvoru u Remetincu, gdje služi kaznu u trajanju od 5 mjeseci (posjedovanje nešto sitno droge - nebitan razlog), no bitno je ono što se tamo događa. Zatvorenika je registrirano 350 - evidentirano da odslužuju kaznu zatvora, a u biti, u zatvoru ih se trenutno nalazi čak 850! U sobama se ne prestaje dodavati krevet više - tako da je čak 8 zatvorenika u jednoj ćeliji - slučaj moga zaručnika, koji mi kaže da su uvjeti strašni te da se osjeća kao u logoru, te bi radije bio na ratištu (bio je u ratu) nego u zatvoru gdje besposleni čuvari noću izvlače određene zatvorenike iz ćelija i vježbaju "snagu šake".

U zatvoru radi psihijatar MARKO KRALJEVIĆ, koji sa zatvorenicima eksperimentira na sljedeći način: dan-dva daje zatvoreniku propisanu terapiju od liječnika na slobodi, zatim prestaje s davanjem lijekova i tako unedogled. Mom je zaručniku ukinuta terapija Subutexom kao bivšem ovisniku te mu ne daju čak ni lijekove koje bi trebao dobivati zbog PTSP-a, iako je sa sobom ponio pismo liječnika, psihijatra iz bolnice Sestara milosrdnica, no gospodin Kraljević naziva sve ostale liječnike, psihijatre itd. slikovito idiotima! U zatvorskome pravilniku, naime, piše da svaki zatvorenik mora dobiti adekvatnu liječničku njegu, no zatvor se ne pridržava vlastitoga pravilnika! Moj zaručnik nema 20 ili 30 godina, već 47 i ne treba mu psihijatar koji će se poigravati i njegovim zdravljem i živcima te mu ukidati lijekove!

U Remetincu postoji ODJEL ZA TRETMAN, čija je voditeljica gđa MARIJANKA TUSUN, koja se po tisku hvali kako zatvorenicima priprema kazališne predstave u kojima oni uživaju, što je neistina, jer te predstave nitko ne gleda, a većina zatvorenika, kako bi istjerala pravdu zbog nepravde koja im je učinjena ili nametnuta, štrajka glađu, što Odjel za tretman nimalo ne zabrinjava. Gospođu Tusun, također, ne zabrinjava ni kada joj se zatvorenici dođu (ako uopće uspiju doći do nje!) požaliti na neadekvatnu liječničku njegu; o nekompetenciji zatvorskih pravnika i referenata (koji za sve imaju vremena osim za zatvorenike koji su im, da se tako izrazim, dodijeljeni) da i ne govorim!

Prijavila sam cijelu situaciju HHO-u, gdje su mi rekli da bih trebala imati izjave zatvorenika s njihovim potpisima s nepravdama koje im se događaju, što je nemoguće iz sljedećeg razloga: pisma koja oni pišu se čitaju, a kritika na zatvorski sustav iz samoga zatvora neće na vidjelo izaći!

Zatvorenici čuvarima (iz pouzdanih izvora znam da je u sve izravno upleten i upravitelj zatvora) plaćaju visoke sume (nekoliko tisuća do desetaka tisuća Eura) kako bi bili premješteni u zatvor u Vukomercu ili Lipovicu. I dobiju premještaj. Moj je zaručnik čekao na premještaj mjesec i pol dana 'legalnim' putem, budući da je na slobodi zaposlen u privatnoj firmi, a iz Vukomerca se može ujutro na posao i poslije posla natrag u zatvor. Nije proveo ni 6 punih dana u tom zatvoru - vratili su ga nazad zbog popijenog Cafetina!, a gđa Tusun rekla je da će cijeli slučaj pomno ispitati, budući da je mome zaručniku policajac u zatvoru u Vukomercu rekao da može piti kada odlazi na posao i kući, tablete koje inače pije na slobodi. Mokraću provjeravaju "trakicom", što je neprecizan test, koji je pokazao opijate! Već sumnjam da se netko, protiv svih tih ljudi tamo, ugroženih i jadnih, gadno urotio!

U Remetincu postoji kantina, gdje zatvorenici mogu kupiti ekstra hranu, budući da je ono što dobiju nejestivo. Kantina ima cijene za iste prehrambene proizvode koje možemo kupiti u Konzumu, 30-45% skuplje! Kantinu drži netko tko je u srodstvu s upraviteljem zatvora ili s nekime bliskim upravitelju - to sam čula pa ne mogu potvrditi informaciju, no radi se o "nečijoj ženi".

Nadalje, čuvari dilaju drogu naveliko u zatvoru, no optužit će za to, naravno, zatvorenike! Ponovno, iz pouzdanih sam izvora saznala da gram heroina koji na slobodi stoji 400 kuna, u zatvoru "murjaci" prodaju po 800 kuna!! Dakle, cijena je dupla...

Ako vas kojim slučajem puste da odete raditi (a vraćat ćete se poslije posla u zatvor) potpisat ćete sa zatvorom ugovor u kojemu stoji da će 75% vaše plaće IĆI ZATVORU! Od čega ćete vi živjeti nije ih briga; dapače, odgovor zatvorskoga pravnika EVIĆA na to pitanje bio je ovakav: "Pa, za život u zatvoru imat ćeš dosta!" U Ministarstvu pravosuđa gdje se predaju molbe za nastavak rada kod poslodavca, reći će vam da u zatvoru često gube dokumentaciju te da su neodgovorni, ali isto će vam tako reći da se 90% molbi odobrava jer se zatvoru svakako isplati dobiti 75% nečije plaće!

Sve što sam napisala - iza svake riječi stojim, jer sam informacije saznala direktno te vjerujem u njihovu točnost.
Žalosno je što za 5 mjeseci, što je mala kazna!, čovjeku jedan psihijatar nedavanjem lijekova može upropastiti zdravstveno stanje, a da kao liječnik toga nije svjestan!

Liječnici iz Vinogradske nisu mogli urgirati, jer "zatvor ima svoje zakone i svoja pravila te se ni na što ne obazire."

Nakon što mi zaručnik izađe, tužit ćemo zatvor za liječnički nemar budući da se radi o teškom poremećaju ličnosti i progresivnom PTSP-u, gdje su lijekovi neophodni!

Danas idem kod odvjetnika te očekujem da ću nešto postići, iako je teško to vjerovati s obzirom na to u kakvoj državi živimo.

S poštovanjem,
V.


Post je objavljen 07.02.2008. u 09:27 sati.