Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

prevršilo svaku mjeru!!!

Udruge, zajednice, pokreti, crkve Grada Rijeke
Turistička zajednica Grada Rijeke/Riječki karneval
Sredstvima javnog priopćavanja





Poštovani!


Mi građani grada Rijeke godinama podržavamo naš riječki karneval. Drago nam je da se u gradu na Rječini i kroz karnevalski ugođaj svjedoči kako je naš Grad otvoren za sve ljude dobre volje. Radosni smo što je naš karneval postao prepoznatljiv ne samo u Hrvatskoj već i u mnogim drugim zemljama diljem Istoka i Zapada. Svjesni smo da mnogi ulažu velike napore kako bi karneval bio sve kvalitetniji i mnoštveniji. No, zgranuti smo i užasnuti ponašanjem nekih voditelja na riječkom karnevalu. Uljudbene i civilizacijske tekovine ne prihvaćaju psovku kao društveno prihvatljivo ophođenje prema tisućama građana sudionicima karnevala kao i tisućama onih koji su karneval pratili preko radio, internet i televizijskih prijema. Radi zaštite djece naše koja su bila izložena vulgarizmima i psovkama mi moramo reagirati. Zgranuti smo maškaranim skupinama koje su svojim nastupom direktno vrijeđali osjećaje tisuće nas građana, katolika, pravoslavaca, protestanata, muslimana i svih vjernika koji nisu mogli vjerovati da si je netko, pa i u 'mašakaranom ludilu' mogao dopustiti u maski Ivana Pavla II. karikirati kršćanima najsvetiju knjigu – Sveto Pismo i tom prilikom psovati Boga. Boga svih monoteističkih religija. Razočarani smo gestom u kojoj se omalovažilo velikog papu Ivana Pavla II., papu koji je toliko zadužio ne samo naš Grad već i cijelu nam Hrvatsku. Tko si može dopustiti toliku količinu netolerancije i vrijeđanje vjernika takvim činom? Tko si može dopustiti izrugivanje naravnih zapovijedi koje je Bog dao čovjeku preko 10 Božjih zapovijedi? Zar se nije moglo već tada na karnevalu ograditi od sasvim vidljivog prelaženja ne samo granica dobrog ukusa, već i temeljnog ophođenja prema svim građanima? Zar nije naš Grad prepoznatljiv kao oaza mira i prihvaćanja svih vjera i narodnosti, te tko to želi našu riječku oazu upropastiti ovakvim ispadima i vrijeđanjima?
Mnogi građani su nam se požalili i na loše upotrebljene konotacije voditelja budući da su isti u svojim komentarima pojedine maškarane skupine neumjesno govorili i o boji kože maškara. Graniči li to ili to jest rasizam, pitamo se? Koju sliku kakvog karnevala prenosimo cijelom svijetu?
Mi dolje potpisane udruge, zajednice, pokreti i crkve tražimo da se donesu neke etičke norme i pravilnik riječkog karnevala, što bi i dalje jamčilo svu slobodu umjetničkog izričaja, koreografije, maštovitosti i izvornosti, a isto bi osujetilo samo one koji žele ikoga vrijeđati na rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.
Na kraju se pitamo i o kriteriju maski i maškaranih skupina. I kojim smjerom idemo, ka kvaliteti ili kvantiteti? Svi smo svjedoci kako se ponavlja da postoje mnoge maškarane skupine koje se iznimno trude te ulažu znatne napore u organizaciju kako bi bili što kvalitetniji i dojmljiviji, no svake godine vidimo i one maske koje se pojave da na našem Korzu i sebi priskrbe svojih pet minuta slave. I onda neki uspiju i u kraćem vremenu od toga psovati Boga svih kršćana, židova, muslimana.
Molimo da se to nikada više ne ponovi na našem riječkom karnevalu.






1.ZDRUG KATOLIČKIH SKAUTA RIJEČKE NADBISKUPIJE
2.AKADEMSKO KATOLIČKO DRUŠTVO JERONIM
3.MAKEDONSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
4.MAKEDONSKA CRKVENA PRAVOSLAVNA OPĆINA SV. KONSTANTIN I CARICA HELENA – RIJEKA
5.BAPTISTIČKA CRKVA – RIJEKA
6.EVANĐEOSKO – PENTEKOSTNA CRKVA - RIJEKA
7.HRVATSKO KATOLIČKO LIJEČNIČKO DRUŠTVO – RIJEKA
8.ZAJEDNICA VINKA PAULSKOG – RIJEKA
9.FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED KRNJEVO
10.FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED TRSAT
11.FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED ŽABICA
12.POVJESNO KULTURNO DRUŠTVO 'EUGEN KUMIČIĆ' RIJEKA
13.KLUB GIMNAZIJALACA «IVAN MERZ» PSHG
14.KUMI ISTRA
15.ZAJEDNICA KRŠĆANSKOG ŽIVOTA - RIJEKA
16.MATICA HRVATSKA – OGRANAK U RIJECI
17.SALEZIJANCI SURADNICI
18.ZAJEDNICA MIR – RIJEKA
19.VOJSKA BEZGREŠNE
20.EKUMENSKI KLUB GIMNAZIJALACA PSHG
21.HRVATSKI KATOLIČKI ZBOR «MI» RIJEKA
22.ŠTOVATELJI BOŽANSKOG MILOSRĐA – PULA
23.PRIMORSKO ISTARSKO PODRUČNO BRATSTVO – FRAMA
24.PRIMORSKO ISTARSKO PODRUČNO BRATSTVO – FSR
25.FRAMA TRSAT
26.FRAMA ŽABICA
27.FRAMA KRNJEVO
28.MEĐUNARODNI CENTAR ZA ŽIVOT – RIJEKA


Dragi moji,neka se čuje!!
poslušajte o čemu se radi-nije vrijedno spomena

Post je objavljen 06.02.2008. u 11:52 sati.