Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

DRAGOLJUBNE BAKTERIJE


Photobucket
Ovu prekrasnu ljekovitu biljku Tropaleum majus L. ljudi zovu cvijećem. Poznatija je kao ukrasna biljka, zovu je jos i kapucinka, a u Bosni i latifice što znači na turskom nježna, ugodna, lijepa. Ja bih dodala i elegantna, a cvjeta u svim nijansama od žute do crvene. Podnosi i sunce i sjenu, a bujnija je kad ima vlage.
Dragoljub nije popularan kao ljekovita biljka, ali je njena ljekovitost upečatljiva. Vema moćno učestvuje u otklanjanju nepoželjnih bakterija, ameba i ponekih virusa čak, a to čini na veoma jednostavan način. Uberete cvijet ili list i pojedete. I tako uzastopno nekoliko dana. List nije neukusan, a cvijet ne probah jer mi je bilo žao.
Svjež list, ili list i cvijet zajedno, pripremaju se kao tinktura za biljne apoteke. Ne može se često naći, pa za amatersko pripremanje tinkture može poslužiti i meka rakija kojom se prelije sitno isjeckani svježi list i cvijet dragoljuba. Uz povremeno miješanje dragoljub tako odstoji 3-4 dana, a onda se procijedi kroz krpu u čistu bocu. Pije se 20 kapi 3 puta dnevno 15 - 20 dana. Kapi je dobro piti s vodom, mlakim čajem ili na kocki šećera. Samo se ne pije s mlijekom.
Listovi se mogu isjeći i pomiješati u bilo koju salatu, pa uz zdrav obrok imate i antibiotsku terapiju. Dragoljub uživa jesti bakterije dok vi možete uživati jedući dragoljub.
Da sam sklona kulinarstvu mogla bih ovdje podijeliti nekoliko savjeta kako izgledaju lijepo aranžirane salate s listom i cvijetom dragoljuba. Ali kulinarski umjetnici to znaju iskreirati i sami.
Samo jednom u životu su me navukli na puni vegetarijanski obrok. Sve je bilo prelijepo servirano, aranžirano, šareno i zdravo do te mjere da je bilo nejestivo za moj mesožderski ukus. Dobar nezdrav sendvič kod kuće me spasio od depresije. Od tada se ne čudim agresivnosti ljudi koji se odriču zadovoljstava u ime životne filozofije, vitkosti, ispravnosti, zdravlja, mode, religije. Odricanje stvara animozitet prema ljudima koji se ne odriču nego riskiraju da uživaju. Meni se čini bolje riskirati nego se depresirati ili agresirati. No, svakom svoje, dok se ne dira u moje. Ovo „moje“ je radi rime, jer u principu ne volim da se dira ni u tuđe.
Iako nisam ljubitelj zelenjave, ipak ima nesto sto volim i zato ne berem cvjetove dragoljuba. Radi se o ukusnim plodovima ili kasnije sjemenkama dragoljuba koji se zametnu kad cvijet prođe. Treba ih ubrati dok su mladi i zeleni, prokuhati u slanoj vodi sa sirćetom ili esencijom i staviti u teglu. Kako se ova zimnica nigdje ne može kupiti moraćete to uraditi sami, ako ništa da probate kako ukusna je zimnica to: specifičan, pikantan ukus, pravo iznenađenje za goste, ukoliko se volite pokazati pred gostima. No kako je teško skupiti dovoljnu količinu dragoljuba i onda još teže gledati kako brzo nestaje, ostavite je radije za sebe.
Ali ostavite i nešto sjemena da sazrije i sačuvajte ga za sadnju jer je dragoljub jednogodišnja biljka i sadi se svake godine iznova. A koristi se dragoljub koji se uzgaja daleko od prometnih puteva, po seoskim bašatama. Onaj po balkonima i vrtovima uz prometnice može biti samo cvijeće.


Post je objavljen 05.02.2008. u 09:34 sati.