Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

Postavljeni restaurirani vitraji


Krajem siječnja u valpovačku župnu crkvu vraćeni su restaurirani vitraji u gornji red prozora pod svodovima. Postavljena su tri potpuno obnovljena vitraja u apsidi crkve te dva u dijelu lađe bliže svetištu. Riječ je o vitrajima izvedenim kombinacijom raznobojnih geometrijskih elemenata, većinom krugova (bucni) i polja žućkaste i crvene boje, dok je uz rub okvir (bordura) plavo bojanog stakla s žutim ornamentima.

O postupku restauracije pisano je svojedobno u novinama Dom, pa ovdje prenosim dio tog članka: „U radionici smo najprije nacrtali shemu svakog vitraja, a poslije smo izvadili komade stakla iz olovnih profila. Staklo je zatim prošlo mehaničko i kemijsko čišćenje. Dijelovi koji nedostaju i oni jako oštećeni zamijenjeni su novima, no pazilo se da se sačuva čim više izvornog materijala, što je i preporuka konzervatora.
Nakon čišćenja i upotpunjavanja nedostajućih staklenih dijelova oko njih su izliveni novi olovni profili, koji su zatim impregnirani za nepropusnost. Moralo se također paziti da novi profili ne budu ni uži ni širi od starih, kako se ne bi smanjila ili povećala površina vitraja. Budući da su vitraji valpovačke župne crkve prilično velikih dimenzija – površina im iznosi oko 70 m2, i radovi na njihovoj restauraciji dugo su trajali.“

Na restauraciji se još nalaze dva vitraja iz gornjeg reda koji će naknadno biti postavljeni u svoje prozore u dijelu lađe blizu kora.


Post je objavljen 04.02.2008. u 14:15 sati.