Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Otvoreno pismo Deutsche Telekomu Republičkog sindikata radnika Hrvatske

Republički sindikat radnika Hrvatske sazvao je danas konferenciju za novinare na kojoj su predstavali otvoreno pismo Deutsche Telekomu. Razlog obraćanja Detsche telekomu je taj što njihova dosadašnja obraćanja Vladi i Hrvatskom telekomu nisu rezultirala rješenjem problema budući je pravi vlasnik HT-a upravo Deutsche telekom.
Glavni problem je taj što se vlasnik prema radnicima odnosi kao maćeha time što im smanjuje plaće za 35 do 40%, smanjuje im prava i otpušta ih kao tehnološki višak.


Dodali su da Hrvatski telekom, tvrdnjom da su plaće radnicima HT-a u skladu s državnim prosjekom, zavarava javnost jer prosjek podižu plaće menadžera koje iznose preko 40 tisuća eura. Osim toga radnik s 40 godina staža ima manju otpremninu, nego što je mjesečna plaća predsjednika Uprave. Uglavnom, plaća radnika HT-a je 14% manja od državnoga prosjeka, odnosno neto plaća radnika HT-a iznosi 4 tisuće i 365 kuna dok prosječna neto plaća u državi iznosi 5 tisuća 131 kunu. Ukupno 70% radnika HT-a ima niža primanja od prosječne plaće.
Navedeni loš odnos prema radnicima rezultira padom kvalitete u HT-u dok se istovremeno povećava prekovremeni rad. Naime, svaki radnik odrdi 35 sati prekovremeno.
Ipak, Deutsche telekom pokušava iz HT-a izvući sve veću dobit pa unatoč tome što svaki radnik vlasniku godišnje ostvari 445 tisuća kuna dobiti godišnje, vlasnik im smanjuje prava. Dodatno pogoršanje moglo bi se dogoditi ako se ostvari namjera vlasnika za uvođenjem novoga sustava plaća kojim bi se smanjila plaća desetorici radnika, a ta razlika bi se dala jednom.

Ako do 15. veljače ne dobiju nikakav odgovor od Deutsche telekoma, Republički sindikat radnika Hrvatske održat će prosvjede 29. veljače u Bonnu pred zgradom Deutsche telekoma.
Smatraju da bi se njihovi zahtjevi mogli usvojiti 28. veljače na sjednici Deutsche telekoma zbog toga što su dionice HT-a na burzi i svaka javna reakcija na poslovanje bi mogla ugorziti cijene dionica čega se vlasnici boje. U slučaju da se njihovi zahtjevi ne prihvate, namjeravaju razapeti šatore pred Hoto tornjem i tamo prosvjedovati dok se njihovi zahtjevi ne usvoje. U Republički sindikat radnika Hrvatske učlanjeno je 40% radnika u HT-a.

Od Deutsche telekoma zahtjevaju:
povećanje mase plaća za 22,5%
plaćanje stvarnih troškova prijevoza s posla i na posao
povećanje otpremnina za 20%
povećanje minimalnog broja dana godišnjeg odmora na 24 dana, maksimum 35 dana
smanjenje tjednog rdanog vremena sa 40 na 36 sati
nastavak sufinanciranja 3. mirovinskog stupa



Post je objavljen 04.02.2008. u 12:43 sati.