Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PROŠLE GODINE 170 INTERVENCIJA VIŠE

KARLOVAC

Piše: Ksenija Begović

Zadovoljan sam što smo sve intervencije uspješno odradili, a da pri tom nismo imali ozbiljnijih povreda vatrogasaca, napominje zapovjednik JVP-e Robert Hranilović.

Prošlu su godinu karlovački profesionalni vatrogasci imali 45 posto više intervencija nego godinu ranije. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Robert Hranilović napominje da su u 2006. imali 372 intervencije, a prošlu su godinu završili s 542, a to je zapravo na razini godišnjeg prosjeka.

- U prošloj smo godini imali više prometnih akcidenata, požara dimnjaka, požara otvorenog prostora, ali i na građevinama. Imali smo više tehničkih intervencija koje s odnose na otvaranja stanova, kao i onih u prometu. Zadovoljan sam što smo sve intervencije uspješno odradili, a da pri tom nismo imali ozbiljnijih povreda vatrogasaca. Upravo na zaštitu naših djelatnika usmjeravamo puno brige i truda, tako da kontinuirano nabavljamo zaštitnu opremu, ali provodimo uvježbavanje i osposobljavanje, ističe Hranilović.

Tijekom prošle godine u JVP-u su stigla i tri nova vozila iz programa Vlade, gdje je i Gradska uprava participirala u troškovima. Što se tiče zapošljavanja novih vatrogasaca, Hranilović je kazao kako bi po sadašnjoj sistematizaciji broj operativnih vatrogasaca mogao biti i veći, no uskoro bi trebala biti napravljena nova, u kojoj bi bila definirana i ostala radna mjesta, koja nisu vezana za vatrogasnu operativu. Profesionalni su vatrogasci i prošlog ljeta sudjelovali u dežurstvima i gašenju požara na priobalju, konkretno bili su raspoređeni u Državnu interventnu postrojbu u Dubrovniku, odnosno u bazu u Platu.

Karlovački su vatrogasci u sklopu projekta kojeg je inicirala Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, pokrenuli i obuku u simulatoru plamenih udara. Naime, djelatnici JVP-e su sami izradili simulator, a da su posao odradili uspješno uvjerili su se njihovi kolege iz čitave Hrvatske, kao i strani stručnjaci.

Od ove godine SPU obuka
- Jedan od naših djelatnika prošao je obuku u Njemačkoj i tijekom ovog mjeseca trebao bi završiti obuku, odnosno dobiti certifikat da je instruktor. Nakon toga on će provoditi SPU obuku s ostalim djelatnicima. Također u ovoj godini očekujemo još dva nova vozila, pa će vatrogasci proći i obuku za rukovanje novom tehnikom, a nastavit ćemo i uvježbavanje i podizanje psihofizičke spremnosti. Od preventivnih programa tu je pregled višekatnih objekata, koji radimo nekoliko godina, zaključio je zapovjednik JVP-e.

Nova vozila stoje vani
Ostaje otvoreno pitanje hoće li se ove godine krenuti s izgradnjom Vatrogasnog centra, što ovisi o Gradskoj upravi. U svakom slučaju trebalo bi krenuti s izgradnjom novih garaža. Naime, nova vatrogasna vozila veća su od “old timera”, koje su vatrogasci koristili i ne stanu u postojeće garaže. Tako primjerice nedavno nabavljena nova platforma, koja stoji nekoliko milijuna kuna, stoji vani.


Post je objavljen 04.02.2008. u 14:47 sati.