Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dvostruke krafne

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
500 g brašna
1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebni kvasac pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se digne) ili 40 g običnog kvasca
4 žlice ulja
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
limunova kora
4 žlice ruma
1 jaje
2 žumanjka
oko 150 ml mlijeka
+
pekmez
kinderlada



Ako koristite obični kvasac, u jednu posudu stavite jaje, žumanjke, ulje, limunovu koru (ako hoćete), obje vrste šećera, 4 žlice mlijeka i rum pa umutite mikserom.

Kvasac stavite u malo toplog mlijeka da se zapjeni.

U zdjelu stavite brašno, umućenu smjesu od jaja i kvasac pa zamijesite tijesto. Mlijeko dodavajte po potrebi.

Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se digne.

Kad se tijesto digne, premijesite ga i razvaljajte.

Čašom režite krugove.

Uzmite 1 krug (manje pobrašnjena strana okrenuta je prema gore) i na njega stavite malo pekmeza ili kinderlade.

Uzmite drugi krug i manje pobrašnjenu stranu okrenite prema dolje i poklopite nadjev.
Uzmite malo manju čašu od prethodne i njome izrežite krafnu od ova dva kruga koje ste stavili jedan na drugi (dva kruga bi se tijekom rezanja trebala slijepiti sa strane da nadjev iz sredine ne izlazi van).

Ostavite ih da se dižu.

Onim redom kojim ste ih slagali, preokrenite ih da se malo dignu i s druge strane.


U posudi za prženje zagrijte ulje. Da biste znali da je ulje dovoljno vruće za prženje umočite u njega drvenu čačkalicu, i ako oko nje u ulju nastaju sitni mjehurići, ulje je dovoljno vruće.

Prvo pržite krafne koje ste prve napravili.
Krafne stavljajte u vruće ulje gornjom stranom prema dolje i poklopite posudu (dok se krafne prže na toj strani posuda mora biti pokrivena).
Maknite poklopac, okrenite krafne i pržite ih nepokrivene.

Pečene krafne slažite na papirnati ubrus.

Krafne posipajte šećerom u prahu.



Ako koristite Dr Oetker Garant kvasac, u posudu stavite brašno, kvasac, hladno mlijeko, obje vrste šećera, rum, limunovu koricu, ulje, jaje i žumanjke i miksajte svrdlastim lopaticama na najvećoj brzini 2 min.

Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i režite krugove promjera 9-10 cm.
Uzmite 1 krug (manje pobrašnjena strana okrenuta je prema gore) i na njega stavite malo pekmeza ili kinderlade.

Uzmite drugi krug i manje pobrašnjenu stranu okrenite prema dolje i poklopite nadjev.

Uzmite malo manju čašu od prethodne i njome izrežite krafnu od krugova koje ste stavili jedan na drugi (dva kruga bi se trebala slijepiti sa strane da nadjev iz sredine ne izlazi van).

Ostavite krafne da stoje 15 min.

U posudi za prženje zagrijte ulje. Da biste znali da je ulje dovoljno vruće za prženje umočite u njega drvenu čačkalicu, i ako oko nje u ulju nastaju sitni mjehurići, ulje je dovoljno vruće.

Prvo pržite krafne koje ste prve napravili.
Krafne stavljajte u vruće ulje gornjom stranom prema dolje i poklopite posudu (dok se krafne prže na toj strani posuda mora biti pokrivena).
Maknite poklopac, okrenite krafne i pržite ih nepokrivene.

Pečene krafne slažite na papirnati ubrus.

Krafne posipajte šećerom u prahu.



Slane "slastice"
Slane krafne
Slane nešaumrole




Post je objavljen 03.02.2008. u 11:23 sati.