Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/masterofwishes

Marketing

Gordi od moga roda !

Heraldike radi,a i da bi nekako počeo priču moram Vam reć da u porodičnom nam grbu možete vidjeti dva konjanika jedan nasuprot drugom na konjima koji se propinju.
Lijevi jahač i konj su bijeli desni jahač i konj su crni.
Iznad jahača je ugravirano I.V.S.I.V.M.
Od svih verzija, tumačenja i prijevoda najviše mi se sviđa jedan prost i jednostavan i glasi:
« I srcem i mačem «.
Osobno sam ga prihvatio.

Kažu da je još ko dječak bio pametan. Na koga - nezna se. Šalim se.Otac i majka mu bili tek obični seljaci. No živjeli su pored crkve pa se tamo igrao i pomagao šta treba i tamo kažu naučio čitati i pisati Na prste jedne ruke mogao si izbrojati one koje su to tada umjeli. Slobodno vrijeme je trošio valjda pecajući na Komarnici
Vrijeme je to kada Osman porodica iz Turske kani do Beča i dalje ako može,a dječaci ko dječaci igraju se drvenim mačevima kad im u ruci nisu vile.
Slavonska vojna krajina objeručke je prihvatila sad već naočitog mladića pod svoje vojno okrilje, a drvene mačeve zamjenili su pravi.Sa mačem mladić je dobio i konja i čin.
Godina je 1600 i neka. Tek se načelo stoljeće.
Mladog konjičkog časnika što zbog visine što zbog fizičke snage i umnosti, a ponajviše zbog nekog njegovog prkosnog ponašanja u vođenju bitaka i načinu ratovanja prozvaše – gordi.
Da nedužim znate da se u ona vremena dosta polagalo na ime i porijeklo tako ću ja danas sa ponosom koristiti njegov nadimak i dodati mu prezime:
Gordi od moga roda !

Zaboravih Vam reć,a vidim da neznate. Šalim se. Opet.
Komarnica je hrvatska pokrajina - nekad. Danas je to Podravina
Ima i rječica i istoimen gradić....
Slavonska krajina se prostirala između Save i Drave.
Sustav utvrda koje graniče tada sa Osmanlijskim carstvom naziva se Vojna krajina Pogranične utvrde su u 16. stoljeću financirali kralj, staleži pokrajine Štajerske (glavni grad Graz) i Hrvatsko-slavonski sabor. Kasnije je, u 17. stoljeću, prozvan Varaždinski generalat (po utvrdi Varaždin koje je od 1595. godine bila sjedište generala, do 1595. i od 1731.do 1765.sjedište generala je utvrda Koprivnica). Sastojala se od tri kapetanije sa središtima: Koprivnica, Križevci i Ivanić, a krajem 16. stoljeća je osnovana i kapetanija Đurđevac.
Ovo nemorate vjerovat meni vjerujte Vikipediji.

Nastavit će se...

Marko Perkovic Thompson - Lijepa li si

nostalgicna - TBF

Crvena Jabuka & Kemal Monteno - Nekako s proljeca


Post je objavljen 01.02.2008. u 20:26 sati.