Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Govor pcela

Poslao sam Luciji zagonetno pitanje: "Zasto se pcelica glasa sa bzzzzzzzzzzzzzz?" Ona je pametna djevojcica i zna mnoge stvari, ali se nikako nije mogla dosjetiti zasto pcelica cini bzzzzzzzzzz! Pitala je i G-a koji zna skoro sve, pa kako ni on nije nasao rjesenje zagonetki poslao sam joj tocan odgovor: "Pcelica se glasa sa bzzzzzzzzzzz, jer joj je ponestalo rijeci!"

I upravo dok sam svecano mejlao Luciji moju malu salu, na radiju je bila emisija o pcelama. Jedan ovdasnji znanstvenik je objasnjavao kako se pcele sporazumjevaju. Nakon visegodisnjeg proucavanja i usporedbe ponasanja pcela koje su postavljene (njihove kosnice) pored plantaza avokada s onima koje su postavljene pored plantaza juznog voca, otkrili su da pcele ne vole secer iz cvijeta avokada - nesto im u tom seceru ne prija. Iako su kosnice bile usred rascvjetanih stabala avokada, pcele su se radje odlucivale za malo duzi let do stabala mandarina, naranaca, limuna ...



Ali kako su jedna drugoj pruzale informaciju da tu samo pet minuta leta od kosnice ima bolje pase? Vrlo jednostavno! Svaka pcela koja dolazi sa pase ulazi u kosnicu i plese odredjeni ples koji ima oblik broja 8. Osovina brojke pokazuje smjer iz kojega je dosla, a velicina krugova i brzina kojom ih opisuje izrazavaju njezino zadovoljstvo kvalitetom secera na kojega je naisla tijekom pase. Sve njezine kolegice plesu isti ples, ali i promatraju jedna drugu, te ce kod narednog izlaska krenuti u smjeru kojega je naznacila pcelica koja je biljezila najvece osimice najvecom brzinom.



Sve su to doktori prirodoznanci godinama promatrali kroz posebno pripremljene staklene stijenke kosnica i sada nama odusevljeno obznanili. I vec razmisljaju kako rijesiti problem oprasivanja avokada, jer ga pcele izbjegavaju. Tvrde da bi donosenje pcela iz Amerike, postojbine avokada, moglo biti opasno, jer tko zna bi li se te americke pcele koje vole avokado prilagodile na ovdasnje prilike zivota! Zato predlazu da geneticari malo modificiraju avokado i promijene kemijski sastav secera avokada, kako bi prijao ovdasnjih pcelama.



Moj jedini komentar je bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz!

Post je objavljen 01.02.2008. u 18:36 sati.