Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/washingtonrocks

Marketing

John McCain - jedini republikanac koji može protiv Clintonice i Obame

Bilo kako glasali, Amerikanci će na izborima u studenom 'stvarati povijest'. Demokratska stranka za predsjednika države predložit će ili ženu ili crnca. Do jučer, kod republikanaca, glavne alternative su bile mormon ili geezer, a danas se zna – predsjednički kandidat republikanaca prije bi mogao biti 'senior citizen', kolokvijalno rečeno geezer, osoba starije dobi!

Pobjedom na republikanskim stranačkim izborima na Floridi, 71-godišnji senator iz Arizone John McCain postao je najstariji front-runner u povijesti američkih izbora. Ako bude izabran za predsjednika, bit će najstariji pobjednik američkih predsjedničkih izbora.

Johna McCaina međutim ne definiraju godine. Poznat je po tome što je slobodni strijelac, maverick - često kaže ono što misli i zato nije popularan u vrhu vlastite stranke, kao i po tome što je kao pilot američke ratne mornarice pet i pol godina bio ratni zarobljenik u Sjevernom Vijetnamu.

McCaina je još prije nekoliko mjeseci kao predsjednički kandidat bio otpisan. Nije imao novaca za kampanju, napuštali su ga čelni savjetnici. Isticao se podrškom za dvije nepopularne mjere – amnestiju ilegalaca, koja je nepopularna među republikancima, te slanje pojačanja u Irak, što je bilo nepopularno u javnosti općenito. Uz to, republikanski establishment smatra ga slobodnim strijelcem koji stranci više smeta nego što koristi. McCain je naime protivnik nesputanog doniranja u izbornoj kampanji – što je neka vrst svetogrđa u stranci koja misli da je trošenje novca na političkoj sceni ustavnopravni problem iz sfere slobode govora. U prošlosti se znao 'zakačiti' s protestantskim tele-ajatolasima koji kontroliraju važan dio republikanske izborne baze. U Senatu, John McCain dobro surađuje s kolegama iz Demokratske stranke, što je Mitta Romneya navelo da ga nazove 'najomiljenijim republikancem među demokratima.'

Iz McCainova zarobljeništva u komunističkom Sjevernom Vijetnamu meni je najupečatljivija epizoda kada su mu Vijetnamci – kada su čuli da mu je otac jedan od zapovjednika američkih snaga u Pacifiku – ponudili da ga odmah oslobode, misleći da će njegovo trenutačno puštanje iz zarobljeničkog logora oslabiti moral američke vojske. McCain im je rekao da se mogu je..., te da će izaći iz logora onda kada na njega dođe red, po načelu 'prvi izlazi onaj koji je prvi došao'. Posljedice mučenja i danas osjeća – zbog ozljeda na leđima i rukama ne može se sam obući a niti počešljati. Bez obzira na to, McCain je prije desetak godina bio jedan od prvih koji je podržao uspostavu diplomatskih odnosa s Vijetnamom.

Kritični osvrt o Johnu McCainu nedavno je objavio Johann Hari, komentator britanskog Independent. Njega smeta svojevrsni medijski 'mit o Johnu McCainu' kao političaru kojeg 'vole demokrati i neovisni glasači'- zbog McCainovih navodno širokih pogleda, udaljenosti od vjerskih konzervativaca, tolerancije i spremnosti da surađuje s političkim protivnicima.

Johann Hari nastoji pobiti ove tvrdnje, jer je – kako piše – 'za demokrate McCain najopasniji kandidat', koji prema anketama vodi u hipotetskoj utrci s Hillary Clinton. Prema novinaru britanskog lista, John McCain je ultra-konzervativac, koji bi u Bijeloj kući 'po agresivnosti na svjetskoj sceni nadmašio čak i aktualnog predsjednika'.

(Joe Scarborough, bivši republikanski kongresmen, slaže se s Johannom Harijem i tvrdi da bi McCainova izborna platforma u studenom mogla glasiti - 'Manje posla, više rata'.)

Johann Hari čitatelje podsjeća i na neke ne tako laskave činjenice iz McCainove mladosti – kao izdanak obitelji u kojoj su i otac i djed bili generali i admirali, stalno je imao protekciju. Bez obzira na to, na akademiji ratne mornarice, po ocjenama je bio na samom dnu generacije – 894. od 899 pitomaca, piše u Independentu Johann Hari.

Kakav god bio, John McCain je sinoć na Floridi, ostvario važnu pobjedu. Zašto? Riječ je o stranačkim izborima u saveznoj državi koja – za razliku od Iowe, New Hampshirea ili Nevade – ‘zaista izgleda kao Amerika’. Velika je i raznovrsna – i u demografskom i u ekonomskom smislu. Osim toga, McCain je ovaj put pobijedio na tzv. ‘zatvorenim’ primarnim izborima na kojima nisu mogli sudjelovati ‘neovisni’ glasači – koji ga tradicionalno vole - već samo registrirani glasači Republikanske stranke.

Pobijedio je protivnika koji je imao mnogo više novca. Mitt Romney je prema anketi CBS-a na Floridi emitirao ukupno 4475 reklamnih poruka, McCain svega 420.

Također, iz utrke je ispao, uz McCaina, drugi ‘svjetovnjak’ među republikancima - Rudy Giuliani, kojeg se sve do prije dva-tri mjeseca smatralo glavnim favoritom u republikanskoj predsjedničkoj utrci. Giulianijevi će glasači (i delegati na nacionalnoj konvenciji stranke) vjerojatno na kraju završiti u McCainovu taboru. Kako bivši baptistički svećenik Mike Huckabee ne odustaje od utrke za Bijelu kuću, glasovi izrazitih, vjerom motiviranih konzervativaca, bit će i dalje podijeljeni između Huckabeeja i Mitta Romneya – što olakšava buduće pobjede Johna McCaina, na ‘super-utorku’, petog veljače kada glasa doslovce pola nacije, u 22 savezne države.

Za kraj i ovo – za McCaina na Floridi nisu glasali republikanski glasači koji pokazuju izraziti entuzijazam za politiku sadašnje administracije. Oni su većinom podržali Mitta Romneya, koji je izgubio. To pokazuje da republikanci u studenom možda i imaju izvjesne šanse za pobjedu – ali jedino pod uvjetom da njihov predsjednički kandidat počne kritizirati Georgea Busha.

Teško je obrušiti se na predsjednika iz vlastite stranke, ali ako je netko na to spreman, onda je to John McCain.

Post je objavljen 30.01.2008. u 21:38 sati.