Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tragicnamisao

Marketing

Što treba učiniti prema Sloveniji

Spor oko gospodarskog pojasa, granica i drugih uglavnom bizarnih sporova treba Hrvatska što prije privesti kraju u svoju korist. Treba se riješiti slovenskih provokacija i pokazati da Hrvatska ne može biti sredstvo njihovih političkih igara ili predmet liječenja kompleksa i nedovoljno izgrađenog nacionalnog identiteta male nacije.
Kako to učiniti?
Prvo, treba na određene načine smanjiti ne inače velik slovenski utjecaj u tzv.međunarodnoj zajednici. U zapadnim demokracijama ključno sredstvo su mediji, a ne toliko lobiji u raznim institucijama. Tako kroz europske medije treba u nekoliko navrata, svaki tjedan jednom plasirati loše vijesti o Sloveniji. Materijala ima, a to trebaju učiniti novinari bilo iz uvjerenja bilo iz materijalnih interesa. Na to ih treba navesti hrvatska obavještajna služba. Ako materijala i nema, treba ga izmisliti.
Istovremeno, Hrvatska se treba na određene načine (pametnim držanjem u Vijeću sigurnosti i regionalnim pitanjima) nametnuti kao pouzdanija i bitnija zemlja u regiji. Također, ako je moguće treba pronaći probleme kojima će držati Sloveniju u šaci i ucjenjivati. Ako je potrebno, Hrvatska treba učiniti i određeni ustupak nekoj većoj zemlji u zamjenu za potporu u pitanjima sa Slovenijom.
Drugo, Hrvatska treba spriječiti neformalni politički savez Slovenije i Srbije pametnim balansiranjem između te dvije zemlje. Treba imati na umu ne mali srpski nacionalni korpus u Sloveniji, vrlo antihravtski nastrojen. Ukoliko je potrebno pitanja sa Slovenijom mogu se prevaliti na pitanja koja naizgled nemaju veze s njima. Ne treba oklijevati ukoliko protiv Slovenije treba zaigrati i na srpsku kartu.
Treće, Hrvatska treba dati mnogo veću medijsku pozornost neofašističkom pokretu u Italiji, posebno u Trstu. Stvaranjem manje moralne panike oko neofašista koji se jednako rasistički odnose prema Sloveniji i Hrvatskoj mogle bi oslabiti talijansko-slovensko savezništvo i gurnuti Sloveniju bliže Hrvatskoj. Ipak su teze o kulturnoj inferiornosti Slavena važnije nego metri granica.
Otprilike tako bi trebalo tražiti rješenja po kojemu bi Hrvatska ojačala svoju poziciju u sporu sa Slovenijom. Valja imati na umu da političari u demokracijama moraju itekako voditi računa o javnom mnijenju i na to mnijenje treba utjecati. Isto tako, treba imati na umu da nijedna velika sila nema interesa protiv Hrvatske, a ni za Hrvatsku. Italija je, ipak, vrlo težak protivnik, ali to hrvatskoj vanjskoj politici treba predstavljati izazov kojime će vježbati steći pozicije protiv jačih. Ulog i nije tako velik pa ako sve i ne upali može se odustati uz određene ustupke na drugome planu. Ipak, za Hrvatsku bi bilo dobro da pokaže da male i beznačajne zemlje ne mogu raditi Hrvatskoj što požele.


Post je objavljen 29.01.2008. u 23:36 sati.