Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sastao se Državni odbor za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u

Bude li Hrvatska pozvana u NATO, bit će to velik uspjeh jer članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu učvršćuje naš vanjskopolitički položaj, rekao je u jučer hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Uz ulazak u Vijeće sigurnosti UN-a i kraj misije OESS-a, bit će to treći veliki vanjskopolitički uspjeh Hrvatske", istaknuo je Sanader nakon sastanka s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Sastanak koji je održan u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu bio je jedan od redovitih sastanaka državnog vrha, na kojem se razgovaralo o pripremama za summit NATO-a od 2. do 4. travnja u Bukureštu.

Prema riječima predsjednika Mesića, dogovoreni su zadaci koje svaki resor mora učiniti kako bi se u iduća dva mjeseca do summita osigurala pozivnica za članstvo u NATO-u.

Mesić je ocijenio da je hrvatska vojska strukturno spremna za priključenje, no ostaje pitanje opreme i naoružanja, a to je, ističe Mesić, zapravo pitanje financijskih mogućnosti države.

Premijer Sanader izvijestio je o sjednici Sjeverno-atlantskog vijeća prije desetak dana u Bruxellesu na kojoj su zemlje članice pozdravile napredak Hrvatske, posebno u Šestom ciklusu Akcijskog plana za članstvo. "Nadamo se da ćemo kroz aktivnosti u iduća dva mjeseca učiniti sve da dobijemo pozivnicu za NATO", istaknuo je predsjednik Vlade.

Premijer je dodao da se svi napori oko ulaska u taj vojno-politički savez vežu i uz Europsku uniju jer su to kompatibilne institucije te je najavio kako će državni vrh učiniti sve da, kao što napredujemo prema NATO-u, napredujemo i prema EU-u.

Sanader je pohvalio hrvatskog veleposlanika pri NATO-u Davora Božinovića zbog promicanja vrijednosti te institucije u javnosti i najavio da će se u medijsku kampanju za NATO uključiti i hrvatski vojnici koji su bili u misiji NATO-a u Afganistanu.

Post je objavljen 29.01.2008. u 16:42 sati.