Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sinnerboy

Marketing

MESHUGGAH ili što dovraga stavljaju Švedjanima u vodu?









...da zbilja? Što je to u Švedskoj da imaju jednu od najjačih glazbenih scena u svijetu?

Jedno od objašnjenja je dao upravo pjevač benda koji je tema današnjeg posta Jens Kidman - jednostavno zbog klime (hladne) i visokog standarda (čitaj - viška novca) u slobodno vrijeme baš i nemaju puno toga za raditi što bi uključilo vanškolske aktivnosti. Pa sviraju.
Inače iz Umea - matičnog grada ovih frikova potiče veliki broj kvalitetnih glazbenika ne samo alter/rock/metal nego svih glazbenih usmjerenja, okupljenih oko gradskog sveučilišta.


Dakle - "THE ALMIGHTY" MESHUGGAH!

Ime benda na hebrejskom znači - ludjak!

math metal bend, osnovan 1987 u Ulmeu,snimaju prvi demo "Psykiks testbild" dvije godine kasnije u originalnom postavu Frederika Thorendala na gitari, Petera Nordina na basu i Jensa Kidmana na gitari i vokalu.

Prvi demo je vukao dosta na bayarea thrash ali su već počeli ubacivati neke prepoznatljive elemente kao što su poliritmičke strukture i atmosferične - jazz solo dionice Thorendala.

Prije snimanja prvog albuma "Contradictions collapse" u bend ulazi Tomas Haake na mjesto bubnjara, Kidman se posvećuje isključivo vokalnim dionicama i na mjesto ritam gitariste ulazi Marten Hagstrom, inače Haakeov susvirač još iz osnovne škole...

"Contradictions.." izlazi 1991. za Nuclear Blast, slijede EP "None" 94 -te i EP "Selfcaged" iste godine (uz ostalo je bilo malo zastoja u svirkama i pripremi novog albuma jer je Thorendal otfikario jagodicu srednjeg prsta postavljajući tepih !?!...inače radio je kao tapetar...) da bi uslijedio "DestroyEraseImprove" izdan 1995.

slijedi tour sa Machine Headom i Clawfingerom da bi band napustio Nordin zbog problema sa zdravljem (upala unutarnjeg dijela uha), Fredrik Thorendal izdaje solo album "Sol niger within", kao novi basista u bend dolazi Gustav Hielm, inače njhov tour basista i bend snima EP "True human design" iza kojeg slijedi LP "Chaosphere".
Slijedi turneja sa Slayerom i Tool tijekom 1999/2000, izdavanje "Raretraxx" albuma gdje se uz ostalo mogu čuti i stvari sa demoa da bi 2001. Hielm napustio bend. Iako je nastavio svirati sa bendom.

Slijedi album "Nothing", EP "I" (jedna pjesma od 20-tak minuta podijeljena u sedam dijelova) i LP "Catch 33" iz 2005.

I naravno - friški "obZen". koji upravo guštam.

za detaljnije informacije - službeni sajt

WWW.MESHUGGAH.NET

i video live za "future breed machine"...



inače imaju pomalo pomaknut smisao za humor...što zorno pokazuje spot za "New millenium cyanide christ"...



i naravno tu je neprejebivi medley sa Thorendalovog solo albuma odrađen sa jednim od mojih idola Morganom Agrenom...inače jazz - fusion glazbenikom koji svira u big - bendovima te je svirao uz ostalo sa Zappom...



inače meni osobno jedan od omiljenih bendova i vječni favorit u playeru...odličan za nabijanje kompleksa glazbenicima svih vrsta.

i da - nisam išao na koncert u NS prošle godine. skoro sam pukao od muke.

P.S: o ludim Švedima dovoljno govori slučaj frajera koji je za diplomski na glazbenoj akademiji u Ulmeu odabrao analizu "D.E.I." albuma...i diplomirao.


Post je objavljen 29.01.2008. u 11:09 sati.