Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/microbluesparkle

Marketing

Desetak metara dalje od svinjca, na blagoj nizbrdici, a prema bakinoj kući, nalazilo se sasvim maleno, okruglo jezerce. Promjer mu je mogao biti tri, a dubina oko dva i pol metra. Služilo je kao izvor vode za zalijevanje vrta, no meni je bilo puno zanimljivije zbog toga što su u njemu i uz njega, svoj dom pronašle žabe. Mnoge sićušne žabice skakutale su po malenom nasipu koji je okruživao jezerce. Vlati sočne trave koja je na njemu rasla znale su se zanjihati kako bi koja malena žabica poskočila. Odmah sam zapazio da tu ima mnogo toga zanimljivog za mene.

Osim malenih žabica, viđali smo i kapitalne primjerke "krekački". Tako smo mi djeca zvali one žabe koje su se rijetko pojavljivale na površini jezerca, a glasale su se kreketom u predvečerjima. Morali smo biti vrlo oprezni i tihi ako smo ih htjeli promatrati, jer bi na najmanji šum "krekačke" zaronile ispod površine i predugo bi za nas potrajalo dok opet ne izrone.

U proljeće su na površini jezerca znale osvanuti sluzave nakupine žabljih jajašaca, a ubrzo nakon njih mnoštvo malih crnih punoglavaca. Sve su to za mene bili magični prizori života koje u rodnom gradu nisam imao prilike do tada promatrati.

Mnoge sam trenutke proveo uz to jezerce, promatrajući ponašanje žaba, a tijekom vremena sam čak otkrio kako mogu uloviti žabe iz jezerca na običnu rascvejtalu travku.
Bio je to još jedan moj "čudesan izum", nakon onog roktanja. Slučajno sam, naime, jednom iščupao rascvjetalu stabljičicu trave, želeći preplašiti jednu malo veću "krekačku" koja je u predvečerje plutala na površini jezerca, ali dovoljno blizu nasipu da sam do njene glave mogao travku ispružuti. Suprotno mojem očekivanju, "krekačka" nije zaronila, nego je hitro razjapila svoja žabalja usta i čvrsto zgrabila rascvjetali vrh travke, a ja sam; pomalo prestrašen, još uvijek držeći stabljiku u ruci, povukao refleksno ruku nazad i izvukao žabu na suho. Bio sam iznenađen. Ona je u trenu osjetila opasnost i u dva do tri skoka, bućnula natrag u sigurnost svog jezerca. Nije trebalo proći puno vremena, a i rascvjetalih stabljika trave bilo je u izobilju, pa sam svoj slučajni pronalazak imao mnogo puta prilike provjeriti i pokazati ostaloj djeci. Žabe bi vrlo često nasjele na varku, a mom načinu žabolova, osim djece, čudili su se i odrasli.

Post je objavljen 27.01.2008. u 21:18 sati.