Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Alija Kebo-MOSTOVI I LJUDI:VOLIM MOSTAR MAKAR`VAKI

Stari most opet ruse.Ili ce ga srusiti!Pobogu,sta napisa vas hronicar,necu reci:ujeo se za jezik!Ovaj mostopisac,
to je isto rekao da ce ustase srusiti Stari most pocetkom jeseni 1993.godine.I:pogodio A?Sta velis?
Njemu,vasem izvjestacu to je,prvi,saopstio poznati mostarski arhitekta i casni covjek Josip Silic u Zagrebu,sto je novinar objavio u intervjuu u inostranom izdanju Oslobodjenja.Pa se na nj,tada,digla kuka i motika.
I danas je slicna situacija u gradu na Neretvi.Na sceni je razbuktali nacionalizam.Samo sto se ne ratuje oruzjem,
nego drugim,perfidnijim i"suptilnijim"sredstvima.Sve je umotano u neki neizljecivi pesimizam,sve ogrezlo u mrznju a mrznja je,vele,opasnija od pticje gripe.Sve gorko.Bez izlaza i utjehe.
Grobari Starog mosta vec su sljegli u staro jezgro grada.I nagrdili ga grafitima sa kukastim krstovima.Pitanje je:odakle ce ispaliti posmrtne hice.Hoce li sa Stotine odakle je propali reziser Slobodan Praljak izvrsio najtezi urbicid u povijesti ovog grada i ove zemlje,a po zapovijedi Franje Tudjmana i odobrenju Mate Bobana i Jadranka Prlica.
Ili ce smisliti kakvu lagariju poput one koju je lansirao profesor Muhamed Suceska,(ko ce kome,ko svoj svome!).
Po njemu,Muhamedu,granate sto su ispaljivane sa Stotine i zvizdale iznad glava i krovova Mostaraca ulijevajuci stravu i jezu u zitelje Donje Mahale nisu ispisale nekrolog Starom mostu.Nego su,kobajagi,pripadnici Armije BiH postavili dinamit i kurdelu i,u datom trenutku u paramparcad zdrobili simbol svoga grada.
Tada je,da podsjetimo na ono sto i vrapci znaju,u istocnom Mostaru proglasen Dan zalosti,dok su na zapadnoj strani seirili i pucnjavom slavili ovaj vandalski cin.To je bio delirium odusevljenja ekstremista HVO,HV,i nekolicine domacih Hrvata.Ta slavljenicka paljba"ovjekovjecena"je i na tv-ekranima pa ce,kad -tad njen eho doprijeti i do usiju profesora Muhameda,kojeg je na centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica,dr.Berko Zecevic,vjerodostojnim argumentima demantovao i osramotio.
I danas,trinaest godina nakon ubijanja duhovne svetinje Mostara,ovdje mnogi smatraju da je najveci neprijatelj grada propaganda podjela,podvojenosti,netolerancije.Dosta je dogadjaja,skupova,tribina i emisija koji pozljedjuju stare rane.
Zlo,uzajamne optuzbe,zavist,korupcija,organizovane kradje i provale,stalni strajkovi i raspustene skole su fenomeni koji u ovoj sredini poprimaju velike srazmjere.Muku i bijedu grada,kao i apsurdne razlike u standardu na istocnoj i zapadnoj obali Neretve,cini se,najbolje oslikavaju grafiti po kojima Mostar podsjeca na urbanu pustinju.
Otidjite u nekad najelitnije mostarsko naselje DUM,gdje se zivjelo tako lijepo,rodbinski,komsijski i ljudski,a sada je veoma,veoma tuzno pa cete se uvjeriti.Fasade zgrada su rugoba od koje treba kloniti oci.Sve je isarano crtezima i psovkama,onim najprostackijim i najuvredljivijim:...em vam majku kurvu ustasku i vlasku...bem vam majku kurvu balinsku i muslimansku.Psuju i meni,i tebi,i njima,i svima.
A svi smo braca.Nismo braca po krvi i mlijeku,ali jesmo po zemlji u kojoj smo rodjeni,po gradu i rijeci gdje zivimo,
po suncu koje nas grije i po zraku koji udisemo.
Zalosno je da mnogi ne vole ovu rodjenu zemlju,ne postuju njenu povijest,njenu zastavu,njenu himnu,njene praznike,njenu nezavisnost.Jos zalosnije je kada Ivo Miro Jovic optuzuje Bosnu i Hercegovinu da je izvrsila agresiju na Republiku Hrvatsku!A cime smo to mi mogli da napadnemo susjednu prijateljsku zemlju koja je ukazala gostoprimstvo desetinama i stotinama hiljada nasih prognanika i izbjeglica.Mozda prackama i toljagama.
Kada se sretne s grafitima u DUM-u,na Strijelcevini,Aveniji,na zgradi"Celovine",na Rudniku,u Prijeckoj carsiji,ovaj se zapisivac pribojava da su njihovi akteri spremni da opet sruse Stari.Pri cemu bi im mogli da budu na"usluzi"
prevejani kriminalci i lopovi koji su,zimus,na ulazu u Kujundziluk,s krova i kroz prostorije Zavoda za zastitu spomenika provalili u agenciju"Fortuna-turs"i odnijeli 60 hiljada KM.Ubrzo zatim,u najstrozem centru grada,u Fejicevoj ulici upali su u sjediste Air-Bosna i odnijeli kasu tesku oko 400 kg,sa 50 hiljada KM i 200 avionskih karata,
sto,kako upuceni tvrde,nisu mogli izvesti bez"viljuskara"i teretnog kamiona;da bi nedavno usred bijela dana opljackali i banku cije je sjediste u Hotelu penzionera!...
...Dok god ovdje buja nacionalizam koji je brat od strica fasizma,ovaj slovopisac bez obzira na to kako ce ko protumaciti ovo slovo oduvijek je tvrdio da nas dobri glasovi,sklad i cistota duse,pomirenje,ljubav,umjetnost i uredjeni grad mogu spasiti od ovog ludila i ponora u koji smo gotovo ponovo zakoracili.
Za sve ima jedna utjeha.Jedan"svjez"grafit.Procitajte ga na zgradi"Razvitka",odmah kraj semafora:
"VOLIM MOSTAR MAKAR I `VAKI!"
Razjedinjeni,razmostareni,razgradjeni,udvojeni,razbraceni.ali-naski.
Mostar u srcu,Velez do groba,a i Zrinjskom svaka pohvala.
("Most")

Post je objavljen 25.01.2008. u 14:06 sati.