Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/nixaonline

Marketing

Putovanje u EU - part 2

Nakon X mjeseci ipak sam se odlučio barem postaviti par slika iz Rumunjske.
Pa hajmo redom:


WTF. Po dolasku u glavni grad šokirao me ovaj prizor.
Gomile kablova po svim stupovima oko cijelog grada. Stotine kilometara kablova!!! Objašnjenje je stiglo vrlo brzo. Liberalizacijom telekomunikacija i TV usluga pojavio se veliki broj operatera. Kako iz 'ko zna kojeg razloga kablove nisu polagali kroz zemlju svi su završili na banderama. I rezultat je tu.


Ali zato me je ugodno iznenadio metro. Naravno radili su ga Rusi i po uzoru na Ruske metroe. U metrou možete se doista možete osjećati ugodno. Čisto, prostrano, brzo - što više očekivati od javnog prijevoza.

Ovo je pogled sa balkona zgrade parlamenta. A aleja bi trebala podsjećati na Pariški Champs-Élysées. Da bi se izgradila ovakva aleja bez problema je porušeno na desetke stambenih zgrada i bolnica.Kako je bivši gospodin predsjednik Nicolae Ceauşescu bio fasciniran Francuskom, tako je nastojao kopirati i arhitekturu. Dao je izgraditi velebnu palaču - Rumunjski parlament (nakon Pentagona druga je najveća zgrada na svijetu – 270 x 270 x 89 m) a na svakom koraku se osjeća francuski štih.Bukurešt se naziva i Balkanski Pariz.Razlog leži u činjenici da su, do komunizma, Rumunjski arhitekti najčešće polazili fakultete u Francuskoj i Italiji. Nažalost po onome što sam vidio Balkanski Pariz se širi samo na ono što se vidi sa balkona zgrade parlamenta.
A unutra svega!! Ovo je detalj stropa.

Još malo detalja na zidovima.

Jedno od stepeništa u zgradi.

A ove stepenice su posebna priča. Već spomenuti predsjednika nije baš bio obdaren mogućnosću imaginacije pa je dao tri puta graditi i rušiti ove stepenice dok nisu bile odgovarajuće njegovom koraku.

Sve u svemu zgrada parlamenta je jedna lijepa građevina, ali kada je stavite u kontrast sa ostatkom grada podrazumijevajući vrijeme kada je građena apsolutno pretjerana i nepotrebna. Ali malo tko će za 100 godina uopće moći shvatiti sjaj i bijedu vremena (komunizma) u kojoj je građena. Ostati će samo lijepa velebna zgrada. Sada pomalo razumijem revolucionare koji pale ovakve zgrade.

Pozdrav
i do čitanja.


Post je objavljen 25.01.2008. u 09:50 sati.