Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makbe

Marketing

Zajednica blaženstava

Image Hosted by ImageShack.us

Zajednički život po uzoru na prva kršćanska vremena

Image Hosted by ImageShack.us

s.Hannah na seminaru u Samoboru

Prošli vikend bila sam u Kući susreta "Tabor" u Samoboru. Pretpostavljam da znadete, da je to kuća duhovnih vježbi i raznih seminara, pod vodstvom i upravom p. Zvjezdana Linića. Ovaj put je Udruga milosrdnog Isusa ( gospođa Lirija Turtula) organizirala već 5. seminar u nizu, koje je sve vodila s. Hannah Schulz iz Njemačke. Svi ovi seminari bili su duhovno-psihološkog sadržaja sa odlično odabranim temama koje su se nastavljale : Umijeće slušanja, Krivnja i praštanje, Međuljudski odnosi i izliječenje, Unutarnje iscjeljenje - praktična primjena i ovaj zadnji Razlikovanje zvanja. Bit će još jedan seminar pod nazivom Osjećaji i to prvog vikenda u prosincu ove godine. Neću sada pisati o tim seminarima koji su bili vrlo korisni, nego vam predstaviti ovu zanimljivu zajednicu, čiji je član i naša predavačica s. Hannah. Pretpostavljam da će to i za neke od vas biti nešto novo i zanimljivo.

"Zajednica blaženstava" nije redovnička zajednica nego međunarodna privatna udruga katoličkih vjernika, koju je 2002. godine priznao i Rim kao katoličku zajednicu papinskog prava. Najzanimljivije je da su je osnovala dva bračna para unutar protestantske crkve godine 1973. u Francuskoj. S vremenom je zajednica postala isključivo katolička.

U toj zajednici žive zajedno svi životni staleži: samci, bračni parovi ( i sa djecom), posvećene osobe koje nose habite, svećenici i bogoslovi. Žele živjeti po uzoru na prvu kršćansku zajednicu, tj. živjeti u zajednici, dijeliti svoja dobra, živjeti slobodno izabrano siromaštvo te voditi intenzivni liturgijski i sakramentalni život. U vrijeme kad se je zajednica formirala, u svom životu htjeli su imati sve što je bilo najbolje. Tako su prihvatili karmelsku duhovnost i kao svoje duhovne učitelje odabrali svetu Tereziju Avilsku, svetog Ivana od Križa i svetu malu Tereziju. Oduševili su se istočnom liturgijom i ikonama ali i posvetom Mariji sv. Ljudevita Monfortskog pa se danas smatraju Marijinom zajednicom. Poseban osjećaj gaje za židovski narod, slave neke njihove blagdane i mole za ispunjenje Božjeg plana s izraelskim narodom.

Zajednica se od početka brzo širila i sada je nazočna u oko 80 kuća u raznim zemljama na 5 kontinenata. Ima oko 1500 članova, od kojih oko 75 svećenika i 100 bogoslova.

Od 2000. djeluju i u Međugorju, stojeći na usluzi prvensteno njemačkim hodočasnicima a i drugima, koji traže duhovno i emocionalno iscjeljenje. Osim toga u raznim zemljama drže seminare o psiho-duhovnom pomaganju i praćenju.

Spremne su i u Hrvatskoj otvoriti kuću ali je za to potrebno nekoliko zvanja s ovog područja.

Opširnije o Zajednici blaženstava možete pročitati na njihovoj stranici http://www.seligpreisungen.org/



Post je objavljen 29.01.2008. u 02:00 sati.