Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skiceslavonije

Marketing

Za Vincelovo

Da, nije me malo duže bilo, ali zato evo sada jedan lijepi objavak u čast Sv. Vinka i današnjeg dana - Vincelova. Ne bojte se neću piasti o životu, djelu i zaslugama Sv. Vinka, već ću vam samo dati jedan, naš, slavonski, stari recept za Slavonski čevap koji se inače radi na ražnju (plosnatom ili kutnom), ali zbog praktičnosti, sve više se radi u ovom obliku, i na način kako ću vam pokazati.

Dakle, sastojci su:
svinjske šnicle
juneće šnicle
slanina
rajčice
paprike
luk
celer, mrkva, list peršina
sol, biber, najgvirc (piment)
vegeta
još po želji ko šta voli - ja stavim i malo pečurki...

Priprema:
U nauljenu posudu, na dno stavi malo slanine i na nju slaži svinjske šnicle, povegeti, naslaži redom slaninu, luk, rajčicu na kolute (ja ju nisam imao pri snimanju), papriku, na trakice celer i mrkvu, i pospi sa peršinovim listom, biberom i najgvircom.




"Svinjski" red


Na to slaži juneće odreske, a njih opet povegeti, naslaži redom slaninu, luk, rajčicu na kolute, papriku, na trakice celer i mrkvu, i pospi sa peršinovim listom, biberom i najgvircom.




"Juneći" red


p align="justify">Redaj tako dok ne potrošiš sastojke (u pravilu najbolje se ispeče kad se naslažu tri reda svinjetine i dva reda junetine), ali zadnji (kao i prvi) sloj mora biti svinjetina (junetina bi se previše stisla kod zapecivanja. Podlij sa malo junećeg temeljca, ostavi da odstoji par sati, prekrij alu-folijom i peci 1,5 - 3 sata (ovisno o količini, oko 2 sata za 3 kg mesa) na 150 - 180 C, nakon tog skini foliju, oko mesa (koje se skupilo) stavi pečurke i zapeci 0,5 - 1 sat. Na kraju bi to trebalo izgledati kao dolje na slici ili ljepše (ovo je ipak rađeno u ove škrte zimske dane i za dvoje odraslih i dva djeteta).



Pred pečenje i Gotovo


I da na kraju, da ne zaboravim, naspi rakijcu i pij polako dok usitnjuješ peršinov i celerov list za juhicu...




Svako dobro!


Ostajte mi zdravi, lipi, veseli i debeli i što ljepše se zabavite na današnji vinogradarski blagdan...

Post je objavljen 22.01.2008. u 07:36 sati.