Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kolegicamica

Marketing

Oporavak

India je u subotu gotovo cijeli dan bila sama. Samuel je najavio da će možda svratiti predvečer, ali izračunala je da je ta vjerojatnost vrlo malena jer je vikend i nema šanse da se pojavi. Vjerojatno će ići van na večeru sa Davidom. Ili možda nekom ženom.

Sigurno ima neku sastrane. – misli India ležeći na bolničkom krevetu nezainteresirano listajući časopis što joj ga je sestra maloprije ponudila – Da, pa nego šta, definitivno nije sam. Još i doktor, na takve se ljepe ko' muhe. Sigurno je neka profesorica ili je i sama doktorica. Nitko iz Veritasa to znam, jedino ona Guinessica cupka za njim, ali jadna, nije baš svjesna situacije. A vidi ove luzere, – gleda u isječke kratkih članaka sa fotografijama slavnih na stranici “Zvjezdana elita” – ni oni nisu svjesni situacije. Lijepi i priglupi. Ah, ponekad i sam poželiš biti priglup pa da te tuđa glupost toliko ne boli. Svi kronično zaljubljeni i sretni, do sljedećeg izdanja. Ma – zatvori časopis i baci ga na ormarić pokraj kreveta – i ja se zamaram sa mizernim budalaštinama. Bolje da operem ruke od diranja ovog tabloida, Bože sačuvaj da se poslije taknem po licu ili kosi pa da dobijem neku boleštinu… – i tada se ulovi – Rekla sam: Bože? – ukoči se – Zašto? Koji mi je vrag? Prijateljujem sa Samuelom, čitam trećerazredno smeće i zazivam Boga…… Tek sam sad šenula, ovo je totalno izvan kontrole, pa šta se ovdje događa? Tko je gazda? – naježi se od pomisli da popušta – Opet moram sve provjeriti ispočetka. I gdje je Lauren? – ponovo se smete – Nije moguće da za ovo ne zna. Samuel joj ne mora reći da bi znala. Možda se sada ona ljuti na mene. Možda ju više nije briga. – stegne ju u grudima – Pa vjerojatno, nakon svih ovih godina sada je imuna na mene. Nije da umirem pa da se pojavi, a ne bi ni tada…. – buntovnički si slaže da ubrza utjehu – Nema veze.

Ima veze. Danas se osjeća posebno usamljeno. To uopće nije lako s obzirom da je više nego naviknuta na samoću ali, ovaj puta se negdje duboko, duboko, pa još dublje u sebi nadala da će možda Lauren protiv njene volje svratiti da je vidi. Ako ne to, uvjerena je da je već bila u bolnici i razgovarala sa Samuelom i doktorom Burnettom. Takve stvari joj ne promiču. Sigurno je bila baš tu u hodniku do njene sobe ali nije ju htjela uznemiravati. A možda bi je i voljela vidjeti. U ovakvim situacijama čovjekovi prioriteti se naglo preslože i oni nekada najapsurdniji postanu najvažniji. Koliko dugo nije vidjela to lijepo njegovano lice i sjedu srebrnu kosu, pitala se je li ostarila i koliko, zapravo poprilično se zadubila razmišljajući kako Lauren sada izgleda.

Kako si? – Samuel je prekine ulazeći u sobu te večeri.

Ipak je došao. – India pomisli jedva vjerujući.

Dobro.

Jesi li večerala?

Nisam još, doći će za dvadesetak minuta.

Dobro je, ne treba. – Samuel izvuče poveću bijelu papirnatu vrećicu ispod kaputa i ispruži je Indii – Ja sam je donio. – ozari lice – Ovo ćeš sigurno jesti.

Što je to?

Zemljopis.

Molim? – ona spusti vrećicu na krevet i odvrne vrh da pogleda unutra.

India digne glavu i pogleda ga u čudu.

Shawarma. – nasmiješi joj se – Bliski Istok dolazi na tanjuru.

Donio si mi …? – ne može vjerovati.

Porijeklo vuče iz Anatolije, a u Njemačkoj je preoblikovan i proslavljen kao döner kebab. Vrlo je popularan u Izraelu, Siriji i Libanonu. Rekla si da nikad nisi probala njihova jela, evo sad možeš.

India neočekivano prasne u smijeh.

Samuel vidi da je ovo pun pogodak i nastavi – Ali postoje znatne razlike. Amateri ih brkaju s obzirom na sličnost. Döner kebab je umotan u plosnati kruh tipa tortilje, a shawarma u tip sendviča ili lepinje. Također ima razlika i u tipu mesa i nadjevima gdje se tada upliće i grčki gyros.

Ma nemoj? – India ne može skinuti osmjeh sa lica – Jesi ti to prostudirao?

Itekako. – on kaže stručno – I pronašao sam zanimljivosti obrazovnog karaktera.

O da? – gleda ga sjajnim očima.

Döner kebab originalno se zove Oltu kebab i potječe iz malog mjesta blizu Erzuruma u Turskoj. Tada se meso peklo horizontalno, a ne vertikalno kao danas i komadi su rezani deblje.

Gdje je Erzurum? – India popravi jastuk iza leđa.

To je čekao. Novi atlas koji je posudio Indii za vrijeme oporavka u bolnici bio joj je nadohvat ruke i ubrzo otvoren da se pronađe još jedna zanimljiva nepoznanica. U pojmovima Indiinog ponašanja, ona je izvan sebe. Samuelova pažnja joj je nedokučiva. Ići na drugi kraj grada da joj donese egzotično jelo bacilo ju je izvan takta kao što je i njega prizor u petak kad je podigla glavu i pogledala ga netom prije nego su je uveli u operacijsku salu. Tko kaže da on nije pronašao Prachuab Kiri Khan na Internetu, ali karta na stranici što ju je isprintao da je pokaže Indii činila mu se nekako blijeda s obzirom na entuzijazam rasprave koju su vodili oko toga. Zato je svratio u svoju najdražu knjižaru kako bi joj nabavio manji atlas ali desila se ljubav na prvi pogled sa kožnim ljepotanom i jednostavno ga je morao kupiti. Iako je imao prvobitnu namjeru pokloniti ga Indii znao je da bi ona tako skupi dar smatrala neprimjerenim pa je odlučio privremeno joj ga posuditi.

I na kraju, opet se snašao. Ne samo da su ovom temom raspalili vatru u još nekoliko zemljopisnih smjerova tijekom kojih je India uspješno savladala kruh sa piletinom uz krastavace, rajčice i salatu te tahini nadjev, izračunavajući pritom četveroznamenkasti iznos prisutnih kalorija, ali ajde, jednom se živi, nego su proveli još tri vrlo ugodna sata u zajedničkom društvu. Kao liječnik i pacijent? Definirati platonski odnos između dvoje ljudi dovoljna je komplikacija sama po sebi, a kamoli definirati onaj što komplicira kompliciranost.


Post je objavljen 20.01.2008. u 14:07 sati.