Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Torta "Sirena"

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
225 g margarina
200 g šećera
6 jaja
1 paketić limunove kore (Zitroback) ili naribana kora neprskanog limuna
80 ml mlijeka
75 g brašna
1 prosijani prašak za pecivo
100 g oljuštenih mljevenih badema
1 vrećica praška za puding od čokolade
100 g naribane čokolade za kuhanje
1 prosijana čajna žlica cimeta
3 žlice limunovog soka
3 banane
200 g kokosovog brašna

Nadjev i ukrašavanje
200 g pekmeza (ananas ili bilo koji drugi)
300 ml biljnog šlaga
čokoladne školjke

“Plava morska površina”
300 ml vode
2 prozirna preljeva za torte
4 žlice šećera
plava boja

“Plavi obruč”
500 ml vode
6 žlica šećera
3 prozirna preljeva
plava boja

“Sirena”
oko 3 pakovanja plavih Hubba Bubba žvakaćih guma
srebrne perlice
lutka

Kokos popržite u tavi bez masnoće i ostavite da se ohladi (ja to ne radim jer mi kokos kad se poprži ima nekakvu čudnu aromu koja mi se nikako ne sviđa; ja stavljam kokosovo brašno ravno iz paketa).
Margarin i šećer miksajte da se šećer potpuno otopi (ako stavite šećer u prahu prije je gotovo).
Umiksajte jedno, po jedno, jaje.
Dodajte limunovu koricu. Dodajte mlijeko.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, bademima (ja ih ne stavljam, zato dodam još 50 g brašna i 50 g kokosovog brašna), pudingom, naribanom čokoladom, cimetom i naizmjence, sa žlicom limunovog soka, postupno umiješajte u smjesu od jaja.
Banane ogulite, narežite na kockice i nakapajte s dvije žlice limunovog soka. Zajedno s kokosovim mrvicama kuhačom ih umiješajte u gornju smjesu.
Kalup promjera 24 cm namastite i pobrašnite pa u njega ravnomjerno rasporedite pripremljenu smjesu.
Pecite oko 50 min na 180-200 stupnjeva, ako odozgo jako potamni, prekrijte aluminijskom folijom.

Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Potom ju izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja.

Ohlađeni biskvit prerežite dva puta vodoravno (da dobijete tri kore). Jednu koru premažite pekmezom, stavite drugu koru, i nju premažite pekmezom i poklopite trećom korom.

Izmiksajte šlag i tortu tanko premažite odozgo i sa strane da bi moglu zalijepiti obruč.

Odozgo, po šlagu složite čokoladne školjke. (Ovo što se vidi ispod “plave morske površine» nisu čokoladni listovi (iako tako izgledaju). To su morski motivi (školjke i morski konjici) izrezani s čokoladica «Guylian praliné». To su male čokoladice, pakirane kao «prutići», (kao npr. Mars čokolada), jedan «prutić» teži 40 g, proizvode se u Belgiji, ja ju kupujem u većim Konzumima, jedna čokoladica košta nešto više od 5 kn).

Kalup u kojem pečete tortu obložite papirom za pečenje/folijom.

Preljeve za torte pomiješajte sa šećerom i dodajte vodu, miješajući da se ne naprave grudice. Dodajte plavu boju da dobijete željenu nijansu. Skuhajte preljev i izlijte ga u kalup.
Kad se stvrdne u jednom komadu stavite tu «plavu morsku površinu» na čokoladne školjke.

Pladanj obložite aluminijskom folijom ili papirom za pečenje i u njega ulijte vrući preljev. Ostavite da se stvrdne. (Veličina pladnja ovisi o opsegu i visini torte. Od stvrdnutog preljeva trebate izrezati «trake» kojima ćete u potpunosti oblijepiti tortu. Ja koristim pladanj veličine oko 30 cm x 35 cm, stvrdnuti preljev bi trebao biti u sloju od pola centimetra.)

Pola litre vode pomiješajte sa 6 žlica šećera i tri preljeva. Skuhajte preljev i izlijte ga na pladanj, ostavite na sobnoj temperaturi da se stvrdne
Kad se preljev stvrdnuo, izmjerite tortu i prema njenim dimenzijama izrežite 3-4 trake i oblijepite tortu.

Ako imate plastični obruč za torte (izgleda poput remena), stegnite ga čvrsto oko torte i stavite tortu na dva sata u hladnjak. Ako nemate plastični obruč, izmjerite opseg i visinu torte i izrežite “obruč” od papira za pečenje. Čvrsto ga stegnite oko torte i krajeve zalijepite salotepom.

Od Hubba Bubba žvakaćih guma napravite sirenin kostimić. Lutku prije toga oblijepite salotepom da vam je poslije lakše skinuti žvakaće s nje. Radite male kružiće, spljoštite ih i lijepite ih po lutki. Radi dojma «sjaja sireninih ljuskica» na ljuskice od žvakaća zalijepite nekoliko srebrnih perlica. Peraje izrežite od kartona. «Presvucite» ih tankim slojem žvakaćih guma i zalijepite na lutku pomoću nekoliko žvakaćih guma.
Image and video hosting by TinyPic


Nakon dva sata izvadite tortu iz hladnjaka i skinite plastični/papirnati obruč.

Lutku stavite na tortu.
Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


*Recept “Torta od banana s keksićima od badema” je iz časopisa “Lisa: Čarolija okusa”; br. 2; 18. 1. 2007. Držala sam se uputa za pripremu torte, ali sam ju drugačije ukrasila.


Post je objavljen 18.01.2008. u 15:27 sati.