Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Sleeptracker Pro 2/2

Nastavak na prijašnji post...

Photobucket

Ono što ovaj sat ne može:
- mjeriti dubinu sna kroz noć - za taj sat postoje samo dva stanja: ili je "skoro budan moment" ili nije. Ne zapisuje kada se nalazimo u REM fazi, niti koja je od 4 dubine non-REM faze. Za tako nešto je potrebna prilično komplicirana oprema što ovaj sat definitivno nije.
- ne mjeri koliko dugo je trajao "skoro budan moment" - samo zabilježi kada se je dogodio. Treba proći barem 8 minuta da bi zabilježio sljedeći - na taj način se spriječava da ima puno takvih trenutaka jedan za drugim. Npr. ako se probudimo u noći jer moramo ići na WC (što se meni često zna dogoditi jer pijem dosta vode) zabilježi jedan takav trenutak i dok god smo budni ne registrira te trenutke. U uputstvima piše da u prosjeku takav "trenutak" može trajati i do 20 sekundi. Volio bih da sat mjeri i točnu dužinu koliko je trajao, ali eto - to ne radi.
- nije potpuna evidencija našeg spavanja, već samo djelomična. Znači, ako nam je bitno znati koliko smo spavali u toku noći to ćemo morati sami okvirno izračunati jer sat samo mjeri u onom vremenskom rasponu koji smo mu zadali. Da objasnim malo bolje - ako legnem u krevet u 00:00 i očekujem da će mi trebati 10 minuta da zaspim, stavim da sat počne brojati te trenutke od 00:10. Ako se planiram probuditi između 7 - 7:30, staviti ću taj raspon za buđenje. Međutim, ako ja i nakon alarma u 7:30 odlučim još i dalje spavati pola sata, to sat neće mjeriti. I još uz to ako sam se probudio u toku noći i bio budan pola sata, to isto sat neće imati zabilježeno (tj. imati će kao jedan takav trenutak). Ukratko, za točnu evidenciju mi moramo zapisati kada smo išli spavati i kada smo se ustali iz kreveta - ali to i nije neki problem.

Kvaliteta njegove budilice
Mogućnosti budilice su - zvučno, vibrirajuće ili oboje. Ja imam uključeno oboje. Prvih dva dana sam imao problema sa budilicom - zvuk mi se je jedva čuo, a nije mi htjelo vibrirati više od 2 sekunde, a trebalo bi 30 sekundi. Već samo počeo i razmišljati na koji način bi ga mogao vratiti da mi zamijene za ispravan model. To nije tako banalno s obzirom da je to negdje u Americi i dugo je to na putu, pa carina i sl.
Uglavnom, učinilo mi se da njegova budilica neće biti dovoljno dobra za probuditi me - i onda sam više puta kroz dan vizualizirao kako me ujutro svaki put uspije probuditi budilica tog sata. I od onda se budim bez problema - ponekad mi je i preglasna. Iako nisam neki preveliki fun vizualizacije, svaki put kad sam vizulizirao osjetio sam nevjerojatnu sigurnost da će točno tako i bit tako da ću u jednom od narednih postova pozabaviti se sa vizualizacijom koja mi zadnjih dana jako često spontano dolazi oko različitih aspekata mog života. I znate što je najbolje? Proradilo je i vibriranje! Tako da ako ne uspijem kao programer, postat ću urar - popravljat ću satove vizualizacijom! :-)
Iako mi je sada njegova budilica sasvim dovoljna za probuditi se, stavim za svaki slučaj i budilicu na mobitelu 5 minuta kasnije od budilice na satu. A ta budilica od mobitela s vremenom postane tako glasna da bi i gluhog mogla probuditi. :-)

Da li vrijedi tih novaca?
Kako za koga, ali rekao bih da ne vrijedi u nekom od sljedećih slučajeva:
- jedva financijski preživljavate mjesec
- nemate nikakvih problema sa spavanjem i budite se ujutro svježi i odmorni
- jednostavno potencijal takvog sata vam nema tu financijsku vrijednost iz bilo kojeg vama znanog razloga

Što se tiče financija, ako će to nekome pomoći da manje pije kavu tada kroz uštede na kavi kroz određeni vremenski rok može donesti povrat uloženog novca. A i zdravije je...

Naravno, za pravu ocjenu koliko je to korisno za mene mogu reći tek nakon dužeg vremenskog korištenja (minimalno mjesec, dva). U tom periodu možete očekivati da ću napisati novi post posvećem ovom satu. Također, mislim provesti par eksperimenata koliko je kretanja tijela potrebno da bi sat zaključio da smo u skoro budnom trenutku. To će biti lako otkriti. No o tome nekom drugom prilikom.

Software
Prikazao sam najznačajnije dijelove programa koji služi za spremanje podataka o našem spavanju - svako jutro spojim sat sa kompjuterom i prebacim podatke u softver koji sam dobio sa satom. Na prvom ekranu su rezultati proteklog tjedna, a u nastavku detalji mojeg spavanja subotu na nedjelju. Za svaki dan kratko napišem što mi se čini bitno. Na taj način ću kasnije lakše moći doći do kvalitetnije zaključka oko toga koliko dobro mi pomaže taj sat.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 18.01.2008. u 11:34 sati.