Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Biogoriva - rješenje, ili problem?

Slika lijevo uzeta je sa mrežnog sjedišta američke Bend Biofuels Cooperative.

U posljednjih godinu dana, među znanstvenicima, ekologistima i okolišnim aktivistima u svijetu raste zabrinutost zbog masovne proizvodnje biogoriva (biodizela i etanola) kao zamjene za motorna goriva dobivena iz nafte. Zamjena za naftu iz žitarica, uljane repice, šećerne trske itd. desetljećima je promovirana kao ekološko rješenje, potpora lokalnim zajednicama i način smanjivanja ugljičnog dioksida. Nova saznanja to dovode u pitanje.

Mnoge su države donijele značajne poticajne mjere, zainteresirane za smanjenje ovisnosti o uvoznoj nafti i za spriječavanje klimatskih promjena. Sada dolaze upozorenja da preintenzivna proizvodnja biogoriva zapravo ne pomaže u borbi protiv klimatskih promjena, a ima negativan učinak na proizvodnju hrane.

Danas 30 posto kukuruza proizvedenog u SAD ide za tu svrhu, te 50 posto šećerne trske u Brazilu! To ima utjecaja na rast cijena hrane u cijelom svijetu, što već ima i vidljive učinke na Hrvatsku, koja hranu uvozi, i na standard naših građana. Britanski Guardian piše 4. siječnja: Burning biofuels may be worse than coal and oil, say experts

Na hrvatskom je u posljednje vrijeme objavljeno više članaka na tu temu. Najnovija je vijest: EU zabranjuje uvoz pojedinih kultura za proizvodnju biogoriva. To je rezultat kampanje koju vodi organizacija biofuelwatch. Prije dva dana, Biofuel Review objavio je članak Biofuelsreview: Royal Society warns UK government on biofuels

Tportal je objavio tekst Poljoprivreda između hrane i biogoriva , a our-energy.com (također na hrvatskom), čak ima naslov: Biogoriva - Zločin protiv čovječnosti. Evo još jedan članak na tu temu.


Slika desno je sa portala mercopress.com. Ilustracija uz članak o posjetu glavnog janika UN Ban Ki-Moona Brazilu u studenom preošle godine, u procesu priprema za konferenciju o klimi na Baliju. Brazil je "zeleni div", zahvaljujući uvelike masovnoj proizvodnji etanola iz šećerne trske.

U stranci Zelena lista, u posljednje vrijeme razmatramo taj problem. Još nismo zauzeli konačan stav. Vjerojatno ne treba od biogoriva odustati, ali izgleda da su potrebna ograničenja. Treba preispitati i prilagoditi i hrvatsku regulativu.

Borba protiv klimatskih promjena i preorijentacija energetske strategije jedno su od ključnih pitanja koje su u žiži političkog interesa u naprednijim europskim zemljama, dok kod nas to uopće nije politička tema. Radit ćemo na tome da to promijenimo. Sastavili smo Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama. Mežete ju potpisati na mrežnom sjedištu stranke Zelena lista - pridružene članice Europske zelene stranke. .U njoj smo izbjegli spominjanje biogrovia. Imali smo na tu temu priopćenja Klimatske promjene nakon Balija: Hrvatska alarmantno kasni i Nafta sto dolara za barel, a hrvatska bez energetske strategije.



Post je objavljen 16.01.2008. u 22:03 sati.