Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/samoborskiduh

Marketing

Eto napokon nešto "konkretno"!

Da bi krenuli pisati o Samoboru, i njegovim ljepotama, potrebno se je prvo upoznati s nekakvim osnovama, ili o tome kako je nastao Samobor, kako je nastalo ime grada, kako su nastali naši bregi i sl!
Sve to neće pisati u ovom postu, nego će se provući kroz nekoliko njih, a trudit ćemo se da se na svaki ne čeka predugo, kako i to da napišemo sve ukratko i zanimljivo, a ne da se samo letimično pregleda!

Poznato je da je kralj Bela IV 1242 godine dao povelju gradu, i time je Samobor postao, "kraljevski slobodno i poveljeno trgovište"!

Manje je pak poznato da je 1240 godine Samobor dobio obećanje od hercega Kolomana o tome da će dobiti tu povelju, pa su tako Samoborci, nakon što je Bela IV 1241 godine bježeći pred Tatarima iz Zagreba, preko Samobora (Kroz Samobor je tada vodila cesta prema moru, iz smjera Zagreba kroz Samobor, kraj lipovečke gradne prema velikim vratima i dalje prema moru) prespavao u Samoboru (izvan zidina drevnog Samobora, u kući u Gornjem kraju) Samoborci su druge godine jurnuli u Zagreb, kada se Bela vratio i zatražili povelju od njega koju su i dobili, tako smo postali priznati grad!

ILI

Po povelji samoborska je općina imala potpunu samostalnost i nezavisnost od zemaljske feudalne gospode te banske vlasti, imala je samostalnu unutarnju upravu i sudstvo, Birati svećenika (župnika) i još mnogo toga!
evo samo jedne male sitnice;
"Određujem također, ako bi im ban nanio štetu u vrijednosti jedne marke, ima im stostruko nadoknaditi ..."
PRIJEPIS IZ POVELJE

kaj danas ni tak, da nam država mora stostruko vratiti ako nam negde nekaj zeme sretannaughtyhrvatska

NAPOMENA: povelja je pisana na latinskom, a njega malo mucam, pa sam možda nešto i krivo preveosretannut

EH DAA
što bi za Samobor značilo da nije imao tu povelju?!

Da povelje nije bilo, Samoborci bi još 600-tinjak godina ili do 1848. godine bili kmetovi, s kojima bi gospodarili drugi, a ovako, smo bili slobodni!

Tu su povelju priznali i potvrdili:
1323 kralj Karlo Roberto,
1347 kralj Ljudevit I,
1450 Ulrik Celjski,
1558 kralj Ferdinand I,
1582 kralj Rudolf II,
1610, kralj Matija II,
1634 kralj Ferdinand II
1675 kralj Leopold I


U sljedećem postu ću malo pisati o imenu
pa me zanima Vaše mišljenje, dolazi li Samobor od:

samo BOR
samoborili - samiborili
sam - obor

ili, napiši kaj misliš




Post je objavljen 14.01.2008. u 16:48 sati.