Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 180.

Bio je ovo dosta zanimljiv problem. Problem je bila već i osnovna ideja rješenja. Pogledajmo.
Crni kreće s 1. A2. Na prvi pogled izgleda nelogično ubacivati kamen u protivnički teritorij. Na taj način se bijelome povečava prostor u kontroli, ali crni nastoji ostvariti oblik koji njemu odgovara za kombinaciju. Ustvari je tu niz kombinacija. Ponešto ću ovdje i spomenuti.
Bijeli, naravno, neda spoj prema gore i stavlja taj kamen u svoju kontrolu potezom 2. A3.
Crni sada polako otvara karte potezom 3. C2. Nazire se mogućnost nastavka crnome s D1, ali tu ima još podosta nejasnoća, tj. potrebno je dobro sagledati mogućnosti crnoga. Da bi se odlučio na ovakvo rješenje, crni je trebao vidjeti nastavke, jer inače to liči na 'slijepu koku koja ipak zrno peonađe'.
Ovdje sada ima više nastavaka za bijeloga, ali svi završavaju tijesno i to u najboljem slučaju za njega na ko.
Bijeli igra 4. C1 i tako odbija crnoga, od kombinacija prema vani na desno.
Na redu je važan crni potez na 5. D1. Njime tjera bijele kamenove u niz uskih prolaza spajanjima.
Bijeli mora uzeti crni kamen igrom na 6. E1. Crni na to spaja na 7. B2. Nastaje zanimljiv oblik. Bijeli je prinuđem igrati na 8. C3. Time pokušava stvoriti potencijalno oko na D3, jer područje, na kojem su tri crna kamena na drugom redu, nije dovoljno za dva oka. Crni kreće u ko igrom 9. E2. Bijeli nesmije spojiti na D1, jer bi mu crni odigrao na E4 i opet bi mu ostalo samo jedno oko. Zbog toga bijeli igra 10. E4.
Sada crni kreće u ko s 11. D1.
Opaska: bijelome se ne isplati u vrijeme ko-prijetnje igrati na B1, jer bi crni uzeo dva s A1, a bijeli ponovo odigrao na C1 i onda bi crni uzeo drugi ko na C3. Bijeli bi opet trebao tražiti ko-prijetnju, a ako i dobije ko, ovo mu je manje poena nego u prvoj varijanti.
Do petka do novog problema bl. Muradenu - Luzer


Post je objavljen 14.01.2008. u 10:01 sati.