Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freedom3

Marketing

Eurohawk

freedom3

Na nedavno održanoj konferenciji "Unmaned Systems Europe" predstavnici njemačkog ratnog zrakoplovstva objavili su kako će se tijekom ove godine nastaviti s daljnjom planiranom nabavkom HALE (High Altitude Long Endurance) bespilotnog sustava Eurohawk. Također, prema navodima predstavnika njemačkog zrakoplovstva planira se s uvođenjem Eurohawka u inicijalnu operativnu uporabu tijekom 2008. godine. Bespilotni sustav Eurohawk na europskom tržištu zajednički promoviraju partneri, odnosno europski konzorcij EADS (zadužen za isporuku i integriranje elektrooptičkih sustava) i američka tvrtka Northrop Grumman Corporation, a letjelica je derivat postojeće platforme RQ-4B Global Hawk.


Freedom3

U njemačkom zrakoplovstvu s novim letjelicama će zamijeniti tri aviona Breuget Atlantic, koji su im bili dosadašnja SIGINT (Signals Inteligence) platforma, odnosno koji će se povući iz operativne uporabe tijekom 2010. godine. U Njemačkoj očekuju da Eurohawk u narednom razdoblju bude glavna ISR (Inteligence Surveillance and Reconnaissance) platforma, odnosno da se u svom radu nadopunjuje s drugim bespilotnim sustavom Euromale, te s pet SAR - Lupe satelitskih radara koji bi trebali biti lansirani tijekom iduće godine.
Letjelice Eurohawk trebale bi se sklapati u Manchingu, dok bi se letna testiranja obavljala u zrakoplovnoj bazi u Schleswigu, u koji bi poslije trebale biti stacionirane letjelice Euromale, odnosno u kojoj su trenutačno smješteni
u njemački izvidnički avioni Panavia Tornado.

Freedom3

Post je objavljen 13.01.2008. u 22:10 sati.