Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

ZAMORAC


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Zamorca zovemo i gvinejsko prase jer se prvenstveno uzgajao na području Gvineje, a u Eropu je stigao u 16. stoljeću.
Zamorci su vrlo česti kućni ljubimci, mada se o njima baš puno i ne govori. U Americi postoje 13 priznatih vrsta zamoraca, a standarde je razvila American Rabbit Breeders Association. Postoje Abesyian, Peruanski, Danski, Himalajski, čak i Dalmatinski zamorci ( boja dlake poput dalmatinskih pasa). Između vrsta također postoje razlike u boji dlake, dužini, veličini, no za ljubitelje zamoraca to i nije toliko bitno jer se zamorac kupuje srcem.

Kod kupnje zamorca treba paziti na zdravlje životinje, ali i na spol zamorca pogotovo ako želite da žive u paru. Za život u parovima treba paziti na izbor spolova, najbolje je da žive u istospolnim zajednicama jer se u suprotnome znaju potući.

Prilikom kupnje nastambe za zamorca treba paziti na veličinu i nikako ne bi smjelo biti manje od 30x60 cm. Kada kupite gajbu za zamorca osigurajte mu posude za hranu i vodu, te dovolnjo stelje kao npr. hoblovinu ili slamu. Kako u zamorca zubići čitavo vrijeme rastu važno je staviti u gajbu sve ono što ga ne može otrovati tako na dno gajbe ne savljajte novine jer sadrže olovo. Svakako preporučam da kupnju obavite u specijaliziranim dućanima. Čišćenje i održavanje higijene zamorca je jako bitno, pa ukoliko su djeca vlasnici malih životinjica savjetovala bi roditeljima da im pomognu oko čišćenja nastabe.

Hrana je vrlo bitna u žvotu zamoca stoga pažljivo kupujte, u prehrani mora biti i sijena što je važno za njegovu probavu ali i za trošenje zuba. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno u količini označenoj na kutiji hrane, uz hranu treba osigurati i dovoljnu količinu vode. Vitamin C također svakodnevno treba davati zamorcu svakodnevno u hranu, vodu ili samostalno u obliku tableta jer ga organizam sam ne proizvodi. Voće i povrće je isto poželjno za vašeg ljubimca, ali ne pretjerujte sa količinama.

Ukoliko se odlučite da ćete puštati svoga zamorčića van trebate paziti da vam ne napravi štetu jer rado će svoje zubiće trošiti gdje god stigne. Neki vlasnici prakticiraju šetnju svoga zamorca pa bi bilo dobro da ham za zamorca kupite, jer je napravljenj baš za njega.


Image Hosted by ImageShack.us



Zamorac je vrlo društvena životinja i uživati će u igranju sa njegovim vlasnikom, voli dodir i maženje. Aktivni su danju ali i noću, vrlo zanimljivo je njihovo glasanje. Provedena su razlčita istraživanja koja su dokazala njihovo razičito glasanje između sebe i sa vlasnikom, postoje najmanje jedanaest različitih tonova glasanja.




KARAKTERISTIKE ZAMORCA :


- prosječno žive 4-8 godina, zabilježen je i podatak o o zamorcu koji je doživio 15 godina.
- graviditet traje 59-72 dana, obično okote 1-6 mladih , 21. dan sposobni su za samostalni život i tada ih treba razdvojiti od majke.
- U ustima imaju vrećice za spremanje hrane.
- Normalna temperatura tijela je 37-38,5 C.
- Isključiv biljojed.

BOLESTI ZAMORCA


U zamorca su najčešća bolesti probavnog sustava, dišnog sustava , gljivične i parazitarne bolesti kože koje se očituju svrabom, ispadanjem dlake i sl. Manjak vitamina C također izaziva bolest koja se očituje nateklim , bolnim zglobovima i rebrima, slabiji razvoj zubiju i kostiju. Zamorci su izrazito osjetljive na toplinski udar, posebice oni koji su pretili i oni koji imaju debelu i dugu dlaku. Jako je važno da temperatura okoline u kojoj se nalazi bude 27 C, uz dobru ventilaciju ili redovito prozračivanje prostorije.

Vrlo česta pojava u zamoraca je nedovoljno trošenje zuba, a očituje se mršavljenjem životinje, slinjenjem i nepravilnim uzimanjem hrane, oštećenjem jezika. Ovo se pojavljuje najčešće u zamoraca starosti tri godine, obavezan je odlazak veterinaru koji će zube izbrusiti ili skratiti.

Svog zamorca bi trebali dva puta godišnje odvesti na pregled kako bi spriječili pojavu bolesti i osigurali mu zdrav i dug život.


Post je objavljen 13.01.2008. u 13:55 sati.