Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bluf

Marketing

O SMRTNOJ KAZNI






Vrlo crna tema za kraj radnog tjedna i početak vikenda.
Međutim, prikladna je s obzirom na događanja koja su potresla mene, a čini mi se i cijelu našu zemlju!

Neću govoriti svojim riječima što mislim o tome, nego ću citirati Fjodora Sologuba (1863 - 1927). Čitajući njegov roman "Mali zloduh" (1905.) naišla sam na nekoliko rečenica o smrtnoj kazni koje gotovo identično izražavaju moje mišljenje o tome!

"Smrtna kazna nije barbarstvo! Znanost je priznala da ima urođenih zločinaca. Time je sve rečeno. Valja ih istrijebiti, a ne hraniti na državni trošak. On je zlotvor, a za cijeli mu je život osiguran topli kutak u zatvoru. Ubio je, potpalio, silovao, a porezni obveznik za njega tegli. Ne, mnogo je pravednije i jeftinije takvoga objesiti."

No, tko smo mi ljudi da sudimo!?
Možda bi jedna od boljih verzija bila organizacija javnih radova za zatvorenike; čiščenje potoka po brdima, kopanje kanala, kamenoloma i svi drugi radovi za koje država nema novca za platiti radnu snagu!
Ali to bi opet mogla biti tema za neki drugi post!




P.S. Za roman "Mali zloduh" jedna je profesorica ruske književnosti rekla: "Roman je vrhunsko književno djelo, ali je odvratan!!!!"
Ovo odvratan me neko vrijeme odbijalo od čitanja te knjige, no kada sam ju jedne nedjelje našla na sajmu na Britancu kupila sam ju i pročitala gotovo u dahu.
Roman je zbilja odvratan. Ne po brutalnim scenama nasilja, ubojstava ili vulgarnisti, nego po jednostavnim, hladnim opisima bizarnih situacija i ljudi, prljavosti jedne žene, gluposti jednog čovjeka ili sumnjičavosti drugog.
No, osim što je odvratan, zaista je i vrhunski!!!
Za svaku preporuku!



Post je objavljen 11.01.2008. u 11:44 sati.