Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/framari

Marketing

Ekshumacija stigmatiziranog sveca Pija od Pietrelcine

evo za sve one koji su štovatelji toga velikoga fratra jedna novost!

Posmrtni ostaci svetog Pija od Pietrelcine bit će ekshumirani i od travnja izloženi pučkoj pobožnosti, najavio je 6. siječnja nadbiskup Domenico Umberto D'Ambrosio, povjerenik Svete Stolice za svetište svetog Pija.

Osvrnuvši se na ekshumiranje svečevih tjelesnih ostataka nadbiskup D'Ambrosio je rekao kako je ekshumiranje i identifikacija svetaca uobičajena praksa u Crkvi. Nije dakle u pitanju znatiželja nego osiguravanje relikvija za nas i one koji dolaze iza nas, istaknuo je nadbiskup.

Na upit kada će se vjernici moći moliti pred relikvijama svetoga Pija i što to za njih znači, rekao je kako nije riječ o fetišizmu jer se vjernici i sada mole pred svečevim grobom. Tjelesna smo bića, potrebni su nam opipljivi znakovi, a Bog je kako bi nam govorio postao jedan od nas i u svemu nam bio jednak osim u grijehu. Ljudi smo, a naša ljudskost treba vidjeti i dotaknuti.

Ekshumacija i identifikacija su s medicinskoga i znanstvenog gledišta zahtijevan čin, nastavio je nadbiskup. Do polovice travnja sve će biti završeno, lijes će s posmrtnim ostacima biti izložen štovanju vjernika u San Giovanni Rotondu, tamo gdje se i sada nalazi svečev grob. To će biti za 40. obljetnicu svečeva preminuća i 90. obljetnicu pojavljivanja nadnaravnih rana, rekao je nadbiskup.

Na upit kako protumačiti pobožnost prema svetome Piju, rekao je kako pobožnost ne poznaje inflaciju. Uvijek ima zlih proroka koji govore o opadanju broja hodočasnika, ali se to ne primjećuje, dapače hodočasnika je sve više.

Otac Pio je svetac koji se rađa iz naroda, koji živi franjevačko siromaštvo, on je suvremeno izdanje karizme svetoga Franje Asiškoga. Od Franjine je smrti prošlo više od osam stotina godina, a ne smanjuju se pobožnost, vjernost i predosjećaji koje je sveti Franjo, odabirući siromaštvo i radost, uspio i uspijeva prenositi, zaključio je nadbiskup D'Ambrosio.


Post je objavljen 10.01.2008. u 17:53 sati.