Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

DOKTOR ISTOČNJAČKE MEDICINE U PITOMAČI



Već osam godina Pitomača ima svojeg istočnjačkog medicinara, doktora Dadu Tesića. Njega je “osvojila” medicina Japana i Kine – zemalja Dalekog Istoka.- Sve je započelo borilačkim vježbama-, započeo je svoju priču dr. Tesić. On posebno istiće svoj rad na vježbanju tehnike Tai Jutsu (Tajđicu) kojima se bavi 22 godine. Sve je počelo u Njemačkoj, gdje su njegovi roditelji bili dugogodišnji gastarbajteri. Tamo je završio osnovnu školu, gimnaziju i šest semestara klasične medicine na fakultetu u Ulmu. Usporedo učio je i vježbe Tai Jutsu.

Što za vas znače vježbe TaiJutsu?

Nedavno sam se sa svojom djevojkom Majom vratio iz kraćeg posjeta Japanu. Iskoristio sam priliku i otišao kod svojeg učitelja na trening. Provjerom mojih mogučnosti učitelj je tražio da ovdje otvorim školu učenja Tai Jutsu.. Zasad ozmišljam kako ću to ostvariti, ali svakako moram poraditi na tome.Taj sport je meni jako puno pomogao u životu. Bez toga nikad nebih došao do spoznaje da se trebam opredjeliti iz klasične na istočnjačku medicinu.

Kako ste postali dr. istočnjačke medicine?

Školujući se u Njemačkoj usporedo vježbao sam i vještine Tai Jutsu.Preko tih vještina umjesto klasične sve me je više privlačila istočnjačka medicina. Pružila mi se i prilika da posjetim Japan.Cilj mi je tada bio usavršavanje borilačkih vještina. Tamo sam zbog povrede prijatelja upoznao doktora Takagi, koji me je uveo u istočnjačku medicinu. Priznali su mi godine medicinskog studija u Ulmu, a daljnje studiranje nastavio sam u Japanu.Ostao sam tamo pune četiri godine i vratio se s diplomom Medicinskog fakulteta Tokija.

Kako ste se snašli sami na studiju u tako dalekoj zemlji?

Nisam bio sam. Sve to prolazio je i moj brat blizanac Saša. Sve što smo radili i postigli bilo je usporedo i zajednički.

Što ste postigli dvadeset dvogodišnjim vježbama Tai Jutsu tehnike?

Moj stav je da svatko ima veliku životnu sreću, ako naiđe na nekoga tko ga može dobro podučiti u starim japanskim borilačkim vještinama. Osim tehnike samoobrane naučit će mudrosti istočnjačke filozofije. Ključno je naučiti opustiti se, meditirati, steči samopouzdanje, biti smireniji i samouvjereniji prema nepoznatim stvarima i situacijama.

Recite mi razliku između klasične Evropske i Istočnjačke medicine!

Razlika je ogromna.U klasičnoj medicini postoji oko 5000 hipoteza, a uz sve pretpostavke stara je oko 200 godina.

Istočnjačka medicina usmeno se prenosila bezbroj godina, iz ruke u ruku, da bi je prije 2500 godina počeli zapisivati, a to je 2500 godina pisanog iskustva. Vidite razlika je više nego očigledna.

Kako ste se snašli i kako pomažete ljudima u svojoj pitomačkoj ordinaciji?

Osam godina radim u ordinaciji u Pitomači. Kroz “moje ruke” prošlo je puno pacijenata, ali brojčano koliko je to, to zaista ne mogu reči. Moglo bi se kroz sve ove godine reči tisuče, posebno ako bi se brojili prijelomi i išćašenja udova, popravke kičmenih stupova, uklješćenih živaca uz one koji boluju od teških bolesti.

Bolest, što je to po vama?

To je jako jednostavno. Radi se o poremečaju fizičkih i biopsiholoških stanja u organizmu. Intenzitet biopsiholoških promjena i njegovo vremensko trajanje određuje lokaciju i intenzitet bolesti. Koliko god je bolest u prirodnom toku, toliko je veća vjerojatnost da se može pomoći. Svaka bolest je tu da nama ljudima pomogne i omoguči opstanak, iako mi to najčešće ne želimo razumjeti. Što god da se desi vrsta na zemlji uglavnom mora opstati, a individua se mijenja na način da bi i u najgorim uvjetima mogla opstati. U istočnjačkoj medicini važi zakon da se sve što je nastalo prirodnim putem može liječiti, neovisno o bolesti, osim trovanja i teških mehaničkih lomova. Sve ostalo mora imati biološki smisao zašto se dešava.

Možete li nešto reči o liječenju, ili je to ptofesionalna tajna?

Uspijeh ove medicine je 90% ovisan od pacijenta. On sam određuje vrijeme i stupanj izlječenja. Liječenje najčešće uvjetuje promjene načina svakodnevnog života počevši od razmišljanja, preko disanja, vode , hrane i kretanja.Ova medicina je terapijski gledano čistač organizma.

Kako ste prihvaćeni kod pacijenata?

Činjenica je da kod nas u Hrvatskoj ljudi teško shvaćaju da svaka bolest ima neki smisao. Radije popiju šaku tableta i misle time riješiti bolest, ne uvažavajući da je popratni strahovi samo povečavaju. Kod moje klijentele sam prihvaćen i posjećen. Moj stav je u medicini, kao što to rade i iskusni privrednici - bezuvjetno primjeni stoljetno provjereno i samo najbolje novine

Gradite novu ordinaciju u Pitomači?

Da. Građevinske radove smo završili. Na redu je unutarnji interijer. Nama se ne žuri. Radimo polako i onoliko koliko nam financijske mogućnosti sežu. Kad nova ordinacija bude gotova naši pacijenti, posebno oni koji dolaze iz inozemstva, moći će kod nas boraviti nekoliko dana.

Koliki vam je tim?

Liječnički tim nam je uz mene, povremeno brata Sašu i prateće osoblje, relativno malen ali adekvatan i učinkovit u korist naših pacijenata.

Medicina je vaša profesija. Imate li hobije?

Za razbribrigu ostaje mi malo vremena, iako godinama povremeno vodim različite tečajeve tjelovježbe. Moj brat Saša i ja puno poslovno putujemo po svijetu i držimo medicinska predavanja. Bavim se Moto Crossom i ronjenjem. Krajem godine postigao sam dogovor s načelnikom pitomačke Općine Željkom Grgačić, koji je zainteresiran da se mladež bavi nečim korisnim. Mladi moraju osjetiti da su vrijedni i korisni za sebe i društvo. Dvorana je osigurana. Zainteresirani polaznici mogu se javiti na mobitel 098/181-6400 i e-mail dominic@medicatus.info. Treninzi će biti utorkom i petkom, a polaznici trebaju se pojaviti u trenirci poručio je na kraju razgovora dr. Dado Tesić.

Barica Mihoković


Post je objavljen 08.01.2008. u 07:15 sati.