Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/websvijet1

Marketing

Instalacija Viste uz postojeći Windows XP


Instalacija Viste uz postojeći Windows XP
Novi operativni sustav donosi mnoge probleme s kompatibilnošću pa je možda najpametnije za početak napraviti dvostruki boot, tj. instalirati Vistu pored već postojeće instalacije Windowsa XP
Instalacijom Viste pored postojeće instalacije Windowsa XP, korisnik će si osigurati nesmetano funkcioniranje svog računala sa starim operativnim sustavom i svim programima i postavkama tog sustava. Instalacija Viste omogućit će proučavanje operativnog sustava, provjeru njegova rada na računalu i isprobavanje kompatibilnosti korisnikova softvera.

Ovaj je postupak u Visti prilično jednostavan, no kao i uvijek kod ovakvih većih zahtjeva savjetujemo vam da prije početka instalacije napravite sigurnosne kopije svih važnih podataka koje imate na tvrdom disku.

Na ovom ekranu valja izabrati opciju 'Install now'

Za početak valja imati disk podijeljen na najmanje dvije particije ili imati spojen drugi disk u računalu. Za testni rad s Vistom bit će dovoljna particija od 20 GB, preporučamo 40 GB. Disk možete podijeliti softverom poput Partition Magica bez da brišete podatke s njega, samo valja imati na umu da particija na koju će biti instalirana Vista mora biti formatirana u format NTFS. Instalaciju Viste moguće je započeti umetanjem DVD-a u optički čitač ili restartom računala i bootanjem s instalacijskog DVD-a Vista. Što god izaberete, pred vama će se pojaviti Vistini instalacijski meniji.

Unos broja za aktivaciju može se napraviti i kasnije

Izaberite instalaciju Viste, unesite serijski broj kada vas instalacija to traži. Ako želite samo isprobati Vistu, možete odabrati opciju da ne unesete aktivacijski broj odmah. Microsoft vam daje 30 dana korištenja Viste bez aktivacije. Ako ste izabrali ne unijeti broj, prilikom instalacije na sljedećem meniju morat ćete izabrati koju verziju Viste želite instalirati. Odaberite onu za koju imate licencu, u slučaju da se kasnije odlučite ipak zadržati Windowse nakon 30 dana.

Izbor diska na koji će se instalirati Vista

Kad prihvatite uvjete licence, pokazat će vam se ekran koji vas pita kakvu instalaciju želite, nadogradnju ili instalaciju čiste kopije. Ako ste bootali instalaciju s DVD-a, onda će vam instalacija čiste kopije biti jedina opcija. U oba slučaja izaberite tu instalaciju. Nakon toga će Vista pitati na koju particiju da se instalira. Valja odabrati onu pripremljenu za instalaciju - dakle onu na kojoj nisu instalirani Windowsi XP.

Prilikom pokretanja računala s dvama Windowsima, prikazat će se ovaj ekran

Nakon ovog koraka dovoljno je dopustiti završetak instalacije i nakon prvog restarta pojavit će se na ekranu Windows Vista Boot Manager koji će ponuditi pokretanje jedan od dva postojeća operativna sustava.

www.microsoft.com


Post je objavljen 07.01.2008. u 14:21 sati.