Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freedom3

Marketing

Bolji projektil za MLRS

TVRTKA Lockheed Martin je uspješno testirala precizne projektile s GPS navođenjem za višecijevni bacač raketa tipa MLRS. Testiranja su obavljena na poligonu White Sands u američkoj saveznoj državi New Mexico.
Testiranje je obuhvatilo ispaljivanje dva projektila i provjeru sposobnosti GPS sustava za navođenje da izdrži ometanje. Provjerena je i sposobnost djelovanja novog upaljača u uvjetima snažnog ometanja. Prema navodima Lockheed Martina, oba su testa prošla prema očekivanjima i ostvareni su svi ciljevi.

freedom3


Projektili su ispaljeni iz bacača HIMARS, u osnovi lakše inačice MLRS-a koja umjesto gusjeničnog rabi lakše kotačno podvozje, odnosno taktički kamion.
Prvi je projektil ispaljen u modu za vertikalni napad. Riječ je o modifikaciji, odnosno posebnoj programskoj aplikaciji koja projektilu omogućava manevriranje i vertikalni napad na cilj. Drugi je projektil ispaljen sa standardnim softverom koji omogućava klasičan let po balističkoj putanji.
Temeljni razlog za razvoj nove inačice projektila (mogu ga rabiti i VBR MLRS i VBR HIMARS) je stvaranje preciznog oružja sposobnog djelovati po vrijednim ciljevima, u neposrednoj blizini vlastitih snaga. Cilj takvih projektila je maksimalno smanjiti kolateralnu štetu i civilne žrtve među okolnim stanovništvom, te osigurati da vlastite snage u blizini izabranog cilja ne budu greškom pogođene zbog iznenadnog naleta vjetra ili sličnog čimbenika koji može poremetiti putanju projektila i izazvati manje, ali potencijalno pogubno odstupanje od cilja.

Post je objavljen 05.01.2008. u 12:59 sati.