Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kronometar

Marketing

Biografija: Fabian Cancellara

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Fabian Cancellara - (rođen 18.3.1981 u Švicarskoj) je profesionalan cestovni biciklist. On je ujedno specijalist za kronometar, trenutno je dvostruki svjetski prvak u vožnji na kronometar. 2006 godine je postao tek 2. švicarac koji je osvojio klasičnu jednodnevnu utrku Paris-Roubaix, nakon Heiri Suter-a koji je to ostvario 1923 godine.
Visina: 1,86 m
Težina: 80 kg

Biografija
Cancellara je rođen u Wohlen bei Bern, i već je kao junior impresirao kao kronometraš. 1998 i 1999 godine je osvojio juniorsko Svjetsko Prvenstvo u vožnji na kronometar. Sa 19 godina je osvojio srebrnu medalju na U23 Svjetskom Prvenstvu u vožnji na kronometar, nakon čega je postao profesionalac sa Mapei-Quick Step timom, tada jednim od najjačih ekipa na svijetu. Cancellara i njegova žena Stefanie imaju kćerku Giulianu.

2003-2005 (Fassa Bortolo)
U prvim godinama kao profesionalac, Cancellara je osvojio nekoliko manjih utrka, no kada je 2003.godine prešao u Fassu Bortolo, uspio je pobijediti prologe velikih utrka kao što su Utrka kroz Rumunjsku te Utrka kroz Švicarsku.
2004. godina je bila godina pravog probijanja za Cancellaru. Završio je 4. na jednodnevnoj utrci Paris-Roubaix, a na Tour de France-u je osvojio prolog ispred Lance Armstronga, te je krenuo utrku u žutoj majici. Obranio je majicu u 1.etapi, ali ju je izgubio u drugoj etapi od Thora Hushovda.
U 2005.godini, Cancellara je bio jedan od favorita za Paris-Roubaix utrku, ali ga je bušenje gume 46 km prije kraja zaustavilo u toj nakani, te je završio 8., 4 minute iza pobjednika Toma Boonena. Kasnije te godine, završio je 3. na Svjetskom Prvenstvu u kronometru u Madridu.

2006 (Tim CSC)
Krajem 2005 godine je Cancellara potpisao 3-godišnji ugovor sa Timom CSC. Prije Paris-Roubaix 2006.godine, rekao je da nikad nije bio bolje pripremljen. Prateći njegove akceleracije na kamenitom području šume Arenberg, 100 km prije cilja napravio je selekciju od 17 vozača koji su se mogli boriti za pobjedu. 17 km prije kraja, Vladimir Gusev je skočio na Le Carrefour de l´Arbre, Cancellara ga je prvo pratio te onda sam prešao u solo-bijeg. Cancellara je dobio 30 sekundi nad drugim favoritima te je zadnji kilometar vozio kao kronometar, tako da je drugi vozač za njime zaostajao 1 i pol minutu. Kasnije te godine, osvojio je Svjetsko Prvenstvo u kronometru u Salzburgu ispred amerikanca Davida Zabriskie-a.

2007 (Tim CSC)
Nakon slabog starta u sezonu, Cancellara je pogodio formu u lipnju, pobijedivši 3 odvojena kronometra u Švicarskoj; Prolog i 9.etapu na Utrci kroz Švicarsku, te nacionalno prvenstvo na kronometar. Na Utrci kroz Švicarsku je bio u vodećoj žutoj majici sve do 4.etape gdje ju je predao klupskom kolegi Franku Schlecku.
7.srpnja je Cancellara osvojio prolog Tour de Francea u Londonu, te je ostavio drugoplasiranog Andreasa Klodena za 13 sekundi. U 2. etapi je upao u veliki pad. Nakon toga je sljedeći dan osvojio 3.etapu kada je 700 metara prije kraja etape prvo ulovio grupicu od 4 vozača u bijegu, te pobjegao dovoljno da ga veliki sprinteri ne ulove. Na Tour de Franceu je Cancellara držao žutu majicu, sve do 7.etape, prve brdske etape. Krajem rujna je obranio naslov Svjetskog Prvaka u kronometru ispred Laszlo Bodrogija, sa 52 sekunde prednosti.


Post je objavljen 04.01.2008. u 22:33 sati.