Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/obsijana

Marketing

Useljenje odnosno preseljenje

Nije novost za mnoge, jer smo se preselili još 15.12., no tek sada smo dobili adsl. Točnije, jučer je dostavljen samoinstalacijski paket. Iskreno sam se zabirnuo kada sam saznao da nam nije dostupan adsl, jer je jedan od operatera izjavio da će biti dostupan tek kada još neki susjedi zatraže isti, a ono oko nas sve sami penzici, dok susjedne zgrade ne postanu useljive. Moram priznati da mi samo nekakvo vulgaris surfanje i nije nedostajalo, no složio sam htpc računalo i svaki problemčić oko nekog programa traži googlanje za driverima, patchevima i uputama, a interneta nigdje. Istina mogao sam se vratiti u stan 500 m dalje i opet nazad. No nije to to. O svim čarima htpc računala u nekom od narednih postova.

U ovih par tjedana stekli smo jako puno iskustava sa stropnim grijanjem Thema-Ray pločama i ukratko mogu kazati da rade jako dobro svoj posao. Imamo dojam tolike efikasnosti da uopće nismo podesili spuštanje temperature po noći ili dok smo na poslu, jer izuzetno malo se pale u vremenu dok smo u grijanom prostoru. Naime po danu, odnosno navečer do vremena za spavanje, uopće ne vidim da se pale grijači u dnevnom boravku i kuhinji gdje su termostati postavljeni na 22 °C. No razlog tome su i vjerojatno premali toplinski gubitci tog prostora jer su u dnevnom prostoru 6 žarulja od 40 W, televizija i jedno računalo sa osobom do dvije dovoljni za ih anuliraju, pa čak i da temperatura nešto poraste, premda je vani recimo 2-3 °C, no vjerujem da svoju zaslugu ima i efekt akumulirane energije u zidovima, stropu i podu. Da smo kojim slučajem postavili spuštanje temperature u prostoru kada u njemu nismo, vjerojatno bi trebalo više energije za podignuti prostor na određenu temperaturu, nego za održavati prostor na konstantnoj temperaturi.

To je bila jedna i od naših početnih grešaka, tako da kada bi se vratili sa posla upalili bi termostate i doveli se u situaciju da nemamo dovoljno zakupljene struje za traženi komfor. Čitaj, nekih sedam puta nam je iskočio limitator. Sada smo se malo ispraksirali, snizili komfor, isključili drugi bojler, malo koordiniranije palimo velike potrošače, a i grijači više nisu opterećenje pošto je prostor stalno na traženoj temperaturi. No bez obzira na to već smo dali zahtjev za uvođenje trofazne struje, odnosno povećanje zakupljene snage. Ima tu još mnogo toga za napisati, no dosta je za prvi novogodišnji post.

Sve najbolje u novoj godini ! Nama je dobro počela.

Post je objavljen 04.01.2008. u 19:44 sati.