Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/washingtonrocks

Marketing

Iowa - noćna mora stranačkog establishmenta

Pobjede demokrata Baracka Obame i republikanca Mike Huckabeeja na izbornom kolegiju u Iowi – prvom lokalnom izjašnjavanju građana o tome tko bi trebali biti predsjednički kandidati dvije glavne američke stranke – pokazuju da Amerikanci, kada je politika u pitanju, najviše žele 'promjene', te su uvjereni da će ih izvojevati ako glasaju za najmlađe među kandidatima, ukratko za 'nove, svježe face'.

Građani Iowe - koji se diče činjenicom što ih se na Istočnoj i Zapadnoj obali smatra naivcima – stranačkom su establishmentu u Washingtonu poslali poruku: ne možete nas uzimati zdravo za gotovo, naši glasovi nisu na prodaju.

Iako je Iowa tek uvertira deset mjeseci dugom izbornom procesu, činjenica jest da su sinoć u Iowi pobijedili političari koje vrhovi Demokratske i Republikanske stranke sasvim sigurno ne bi sami izabrali za kandidate za Bijelu kuću.

Pogotovo je to slučaj kod demokrata. Senatorica Hillary Clinton, koja je do prije par tjedana izgledala kao 'sigurni' predsjednički kandidat njezine stranke, završila je u Iowi, kako se čini, tek na trećem mjestu. 'Snažan udarac, ali ne i knock-out', komentira CBS. Posebno zabrinjava što Hillary Clinton niti među ženama (u Iowi 57 posto biračke baze demokrata) nema izrazito uvjerljivu podršku.

No, okrenimo se pobjednicima. Slijede moji pomalo impresionistički, ali – kao i uvijek – na činjenicama utemeljeni portreti.

Mike Huckabee - po zanimanju baptistički svećenik. Bivši guverner Arkansasa, jedne od siromašnijih saveznih država koju njegovi stranački kolege najviše vole povezivati s Billom Clintonom. Konzervativan kada su u pitanju društveni problemi, Huckabee je, s druge strane, izraziti ekonomski populist. Više Main Street, nego Wall Street - na izvjestan način, rijetka zvjerka u današnjoj Republikanskoj stranci. Kritizirao 'bunker-mentalitet' Bushove vanjske politike. Neki republikanski konzultanti smatraju da čovjek s takvim prezimenom ne može postati predsjednik države (prezime Huckabee naime nekima u Americi pobuđuje iste asocijacije koje, recimo, u Hrvatskoj nekim ljudima pobuđuje prezime 'Čobanković'). Pristašama Republikanske stranke u Iowi to očito nije smetalo – Huckabee je pobijedio milijardera Mitta Romneya koji je na izbornu kampanju u Iowi potrošio 20 puta više od njega. Bas-gitarist u sastavu Capitol Offense, Huckabee je poznat i po tome što je kao ljubitelj Rolling Stonesa Keithu Richardsu svojevremeno, za gostovanja u Little Rocku, oprostio novčanu kaznu za prometni prekršaj.

Barack Hussein Obama - sin Kenijca i bjelkinje iz Kansasa. Rano djetinjstvo proveo u Indoneziji – što navodi kao svoje glavno vanjskopolitičko iskustvo. Baka mu živi u Keniji, gdje - kako vidimo iz novina – na žalost, izbori ne prolaze tako mirno kao u Iowi. Nakon Harvarda i Columbije, Obama odlazi u siromašne četvrti Chicaga gdje postaje community organizer, aktivist-volonter koji ljudima koje je društvo zaboravilo pomaže da kroz vlastiti angažman i lobiranje riješe probleme svojih kvartova. Nakon dva mandata u Senatu savezne države Illinois, izabran u Senat Sjedinjenih Država. Prvi političar iz afro-američke zajednice koji nije 'profesionalni crnac' – rijetko govori o rasnoj problematici, djeluje opušteno a ne srdito, naglašava da je Amerika 'jedna zemlja, svih nas', pobijedio u Iowi koja je 95 posto 'bijela' - za razliku od Jesse Jacksona i Ala Sharptona, političara iz afro-zajednice koji su se u prošlosti natjecali za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Obama i Huckabee pobjedu mogu zahvaliti izrazito velikoj posjećenosti ovogodišnjeg izbornog kolegija. U jednom od prethodnih tekstova napisao sam da nije riječ o klasičnom glasanju, već nekoj vrsti društvenog događaja koji zna potrajati nekoliko sati – što demotivira većinu od oko 2 milijuna stanovnika Iowe s pravom glasa. Bez obzira na to, sinoć je glasalo oko 220 tisuća pristaša Demokratske stranke (124 tisuće glasalo ih je na prošlom kolegiju, 2004.). Kod republikanaca, glasalo je 114 tisuće ljudi (2004. – 88 tisuća).

Baracku Obamu ključna je bila podrška mladih (čak su i žene iz najmlađih dobnih skupina uvjerljivo podržale Obamu, što je začudilo mnoge komentatore koji su bili uvjereni da će ta grupacija glasati za Hillary Clinton). Za Mike Huckabeeja odlučna je bila podrška evangeličkih kršćana, koji u Iowi predstavljaju oko 60 posto biračkog tijela Republikanske stranke.

Za četiri dana, održavaju se stranački izbori u New Hampshireu, saveznoj državi u kojoj republikanci neće glasati za Mike Huckabeeja, već – ovo je moja prognoza – za Johna McCaina. Kod demokrata, mogla bi pobijediti Hillary Clinton, ali ako kojim slučajem opet pobijedi Barack Obama, njezina će kampanja biti u ozbiljnoj gabuli.

Borba za predsjedničku nominaciju u strankama bit će vrlo neizvjesna. Jedini izraziti favorit, Hillary Clinton, sinoć je doživio poraz. No, Clintoničin je poraz možda tek kratkotrajan. U Iowi se naime prakticirala takozvana 'retail' politika, bazirana na izravnom kontaktu s građanima. Većina sinoćnjih glasača osobno je upoznala kandidate – rukovali su se s njima, pitali ih što misle, popili s njima kavu... Pobijedili su 'simpatični'. Kako se 'izborna karavana' približava većim saveznim državama i urbanim sredinama naglasak se stavlja na 'wholesale' politiku, 'prodaju na veliko' – tu postaje važan novac za televizijske reklame. 'Iskusni' i 'pouzdani' predsjednički kandidati, s puno novaca, tada imaju priliku da se osvete 'simpatičnima', koji obično pobjeđuju s Iowi.

Pred nama je zanimljivih deset mjeseci.

Post je objavljen 04.01.2008. u 08:07 sati.