Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

TKO NARUČUJE PODVALE KARDINALU BOZANIĆU?

Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije oglasio se priopćenjem u kojemu navodi da je akademik Slobodan Novak u pismu objavljenom u Večernjem listu iznio niz netočnih tvrdnji koje se odnose na zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i na propovijed koju je održao na svetkovinu Božića

Falsifikacija božićne propovijedi kardinala Bozanića

Zagreb, (IKA) – Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije oglasio se danas priopćenjem u kojemu navodi da je akademik Slobodan Novak u otvorenom pismu objavljenom u Večernjem listu 2. siječnja 2008. iznio niz netočnih tvrdnji koje se odnose na zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i na propovijed koju je održao na svetkovinu Božića.

"Ugledni hrvatski akademik napisao je otvoreno pismo medijima, a da prethodno nije konzultirao izvorni tekst kardinalove božićne propovijedi, što je potvrdio i u prvim rečenicama svoga pisma. Ovdje je, nažalost, riječ o dvostrukoj falsifikaciji božićne propovijedi kardinala Bozanića. Do propovijedi se lako, osim u izravnom radijskom i televizijskom prijenosu, moglo doći i putem stranica Informativne katoličke agencije, na kojima se nalazi i danas, a novinarima koji su na Božić bili u katedrali podijeljen je cjelovit tekst propovijedi.

Unatoč tome, prva se falsifikacija dogodila u Večernjem listu od 27. prosinca u novinarskom tekstu pod naslovom "Ateizam gori od grijeha struktura". U tekstu kardinalove propovijedi riječ "ateizam" nigdje se ne spominje, a novinari su u slobodnoj interpretaciji napisali kako "kardinal Bozanić smatra da je negiranje Boga još gori grijeh od korupcije, sukoba i gospodarskih kriza", što kardinal Bozanić nije rekao.

Druga se falsifikacija dogodila kad je akademik Novak u otvorenom pismu preuzeo spomenutu novinarsku interpretaciju predstavljajući je citatom kardinala Bozanića. Logično je, stoga, da ako je u temelju argumentacije akademika Novaka nešto što kardinal Bozanić nikada nije izjavio, čitava je njegova argumentacija neutemeljena i netočna. Ovdje ponavljamo da "nikome ne koristi izvlačenje iz konteksta i podmetanje nedobronamjernih tumačenja s povezivanjem i uspoređivanjem ateizma, ateista i korupcije", kako je u propovijedi na Novu godinu istaknuo kardinal Bozanić.

U toj je propovijedi kardinal, pozivajući se na dokumente II. vatikanskog sabora, pojasnio očitu razliku stava Crkve prema ateizmu od stava Crkve prema ateistima: "A Crkva, premda potpuno zabacuje ateizam, ipak iskreno izjavljuje da svi ljudi, vjernici i nevjernici, moraju zajednički raditi za ispravnu izgradnju ovoga svijeta u kojemu zajedno žive. A toga ne može biti bez iskrenog i razboritog dijaloga", stoji u priopćenju koje potpisuje voditeljica ureda mr. Matilda Kolić Stanić.

Želim dodati da su i u Novom listu objavljena dva pogrdna komentara na račun Kardinalove propovijedi a na temelju Večernjakova priloga. Najprije je u broju od 27.12.2007. Nela Vlašić, koja se deklarira kao ateistkinja, postupila krajnje primitivno i priglupo za obiljnog novinara. Istaknula je kako se kardinal Bozanić ničim izazvan okomio za Božić na nevjernike i uvrijedio, bio svjestan toga ili ne, dobar dio građana Hrvatske te je među ostalim napisala:

"Tako je, nažalost, ako povjerujemo izvještaju 'Večernjega lista' od četvrtka, u Božićnoj propovijedi krajnje netolerantno prema ateistima zborio kardinal Josip Bozanić. Da ne povjeruješ vlastitim očima dok čitaš što je sve na veliki kršćanski blagdan nalupetao prvi čovjek Crkve u Hrvata, primitivno uvjeren kako je ispravan samo sustav vrijednosti koji su on i slični njemu odabrali. Čovjek koji za svog stolovanja nikad nije pronašao snage ni osvrnuti se na one koji su do jučer punili klupe u katedrali, a danas naše, haške i ine europske zatvore ili pak prozvati tajkune koji istina obilno daruju crkvu i slikaju se po misama (vječnoga života radi), ali svoje radnike izrabljuju do ruba gladi."

Ozbiljna gospođa kolumnistica, koja sebe smatra kulturnom javnom osobom, zaključuje da je kardinal Bozanić "sav jedan anakronizam kojega bi po meni valjalo držati podalje i od sakristije i od liturgije, za dobro Crkve, vjernika i nevjernika".

Drugi je prilog(ić), također u Novom listu (02.01.2008.), iz pera Drage Pilsela. Njegov osvrtić ne bi zavrjeđivao nikakvu pozornost da nije prostački uvredljiv (na razini štićenika određene ustanove koji sebe smatra Napoleonom - ispričavam se na dobroj usporedbi!) i da autor toga sramotnog tekstića, koji se redovito ponosi završenim teološkim studijem na Evangeličkom fakultetu u Osijeku, nije bio u stanju razlikovati u Kardinalovoj propovijedi njegove riječi od navoda iz dokumenta II. vatikanskog sabora.

Zbilja ne razumijem zašto je nekim ljudima, posebno ako se smatraju savješću društva, tako teško linkati na svoj kompjutor www.ika.hr pa čitati izvorne tekstove, a ne žurno Crkvi odvaljivati šamarčine na temelju falsifikata. Ili oni možda tek "prilježno" odrađuju zadaće i naručbe? Također, ne znam čita li ikada glavni (ako je imalo odgovorni!) urednik Novoga lista priloge svojih najbližih suradnika i kakvo on to povjerenje u njih ima, ali doista vrijedi zapitati kojim su kriterijima svi zajedno vođeni kad smatraju da takvi prilozi služe na čast njihovu glasilu.

Ne mogu vjerovati da oni nikada nisu čuli za mudru izreku:
TKO POŠTENJA NEMA, SRAMOTOM SE DIČI!



Post je objavljen 03.01.2008. u 00:50 sati.