Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opetkaya

Marketing

TAJNE HAREMA (1)

Sutra letim za Istanbul. Ljetos sam već posjetila taj, uistinu čaroban grad, i sada se radujem ponovnom susretu. Kako će ovaj put sa mnom ići i moj dečko, koji do sada nikada nije išao u Istanbul, obići ću i sva ona mjesta koja sam već vidjela. Među njima Topkap palace. Mada riječ "vidjela" ovdje i ne odgovara. To je toliko golemo zdanje, da mi ni dva sata hodanja nije bilo dovoljno za obići ni polovinu prostora.
Riječ je o najslavnijoj palači u Istanbulu, a ono što je meni posebno bilo zanimljivo vidjeti i o tome nešto više čuti, su negdašnji haremi.
Harem doslovno znači "ženska nastamba u muslimanskom domaćinstvu" u skladu s muslimanskim uvjerenjem da ženu ne smiju gledati muškarci koji nisu s njom u srodstvu, bogatiji muškarci u otomanskom carstvu, pravili su posebne nastambe u gazdinstvu za svoje žene, djecu i ropkinje.
Otomanske rezidencije također su imale posebne sobe "Selamlike" u kojima su muškarci primali goste. Selamlik i Haremlik bili su odvojeni vratima i tankim zidom.
Spomenuta Topkap palača zvala se i Kuća radosti. Bila je prepuna žena, prellijepih žena, iz svih krajeva svijeta.
Broj žena u Sultanovom haremu nije bio nikada manji od 300, a u 19. stoljeću Harem je brojio oko 900 ljepotica.
Sada ću vam približiti malo i hijerarhiju žena u Haremu:

Valide Sultan- Sultanova majka- bila je vladarica Harema i njezina je riječ bila odmah iza riječi Sultana. Budući da su sultani nekada na vlast dolazili i vrlo mladi, majka bi bila vladarica ne samo Harema, nego i cijelog Carstva.

Bas kadin efendi- majka Sultanovog prvog sina i „zjenica sultanovog oka“

Ikballer- to su bile žene koje su rodile sultanu djecu nakon što je on već dobio prvo dijete. One su smatrane sultanovim ženama. Sultan ih je imao najmanje 4, a najviše 7.

Gedikli kadinlar- iskusne ropkinje koje su sultanu pružale naintimnije usluge. Kupati sultana je bila jedna od njihovih dužnosti.

Odaliklar- mlade ropkinje s kojima je sultan dijelio svoje noći bile su buduće majke njegove djece

Gozde - prelijepe mlade ropkinje koje su uspijevale privući pozornost sultana i s njim podijeliti njegov krevet.

Cariyler- sluškinje u haremu. Ako bi imale sreće i bile dovoljno kvalificirane ( čitaj: lijepe i zavodljive), uspijevale bi napredovati do reda Gozde.

Crni eunusi- bili su to oteti dječaci iz Etiopije i Sudana, koji su bili kastrirani specijalnim metodama, da bi bili čuvari Harema. Oni su bili zaduženi za komunikaciju Harema s vanjskim svijetom. Kizlaragasi -kapetan djevojaka- bio je kapetan crnih eunuha. On bi dogovarao promociju žena i selektirao nove ropkinje, što je bila vrlo važna dužnost, zato što su ropkinje morale imati prekrasnu figuru da bi uopće postale članicama harema. Nakon što bi ih kapetan crnih enunuha probrao, mlade ropkinje bi bile također podvrgnute procjeni sultanove majke i bile obučavane od strane iskusnih ropkinja. Ta obuka bi uključivala poznavanje glazbe, literature i razna društvena polja. Ovu obuku bi morale završiti uspješno jer to je bio jedini način da dođu do sultanovog kreveta.

Nova članica harema je imala samo jednu želju- da privuče Sultana i sve bi činila da u tome uspije. Tako bi imala šansu da postane žena najmoćnijeg čovjeka u Carstvu. Sultan nikada ne bi izravno pokazao da mu se neka nova ropkinja sviđa, nego bi eunusi, prema sultanovom pogledu shvatili koja se djevojka sultanu sviđa. Odmah bi poslali poruku kapetanu eunuha koji bi pripremio odabranu djevojku za vatrenu noć sa sultanom. Sretnica bi bila poslana u tursku kupelj- hamam. Dlake s tijela bi joj uklonili voskom, okupali je i namirisali te odveli u sultanovu spavaću sobu. Djevojka bi u sobu ušla sama i zavodljivo puzala prema sultanovom krevetu i ušla u krevet od strane gdje su bila sultanova stopala. Njezina prva noć sa sultanom mogao je biti i početak njezine slave ukoliko zatrudni i rodi mu sina i postane zakonita žena ili ukoliko ga začara svojim šarmom i seksualnim umijećem te postane njegova stalna ljubavnica.

nastavit će se...

Post je objavljen 30.12.2007. u 12:45 sati.