Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

rose: vrata između jave i sna (140. nastavak)

prethodni nastavak

U trenutku u kojem je Rose sjedila pred ekranom svoga računala, i slikar i skulptor bili su već odavno mrtvi.

Na skulptorovu je grobu stajala jedna od njegovih skulptura, anđeo koji rukom krije tužno lice. Identitet modela ostao je nepoznat i nitko nije znao da se nad prahom skulptora uzdiže lik slikara, njegova ljubavnika, njegova ubojice.

Ubojičin je grob bio iza grobljanske ograde, tamo gdje se na neposvećenom zemljištu pokapaju samoubojice. Na grobu nije bilo ni spomenika, ni križa, bio je neobilježen. Posmrtna slava slikareva donijela bi mu spomenik, no nitko više nije pamtio gdje mu je grob.

Skulptora su njegova djela proslavila i obogatila još za života, a slikar je postao slavan tek godinama nakon smrti. Djela i jednoga i drugoga sada su krasila muzeje i zbirke kolekcionara. Oni koji su se divili njihovim djelima nisu ni znali kako su im tragično sudbine bile povezane. Ubojica slavnog skulptora nije pronađen, a slikar je umro kao žrtva smrtonosne doze opijuma, navodno konzumirane sa samoubilačkim namjerama.

Opus skulptora bio je dobro poznat, sva su njegova djela bila sačuvana. A iz slikareve su ostavštine nedostajale brojne slike. Za života nepriznat, slikar je svojim slikama plaćao stanarinu i hranu, a neprodane slike koje su pronađene na mansardi nakon njegove smrti, godinama su čamile na tavanu. Obitelj se slikara za života sramila, pa su njegova djela nakon njegove smrti odložena na tavan obiteljske kuće, s ostalom ropotarijom.

Slike su pronađene slučajno, a tada se za njih zaiteresirao poznati likovni kritičar. Prepoznavši vrijednost slika, krenuo je u potragu za slikarevim životopisom, nastojeći otkriti i prikupiti sva njegova djela. Tada je ustanovio, čitajući jedno od slikarevih pisama, napisano nepoznatom ljubavniku, da iz ciklusa od sedam slika na temu Makovi jedna nedostaje. No, unatoč potrazi koju je nastavio i kritičarev nasljednik, slika nikada nije pronađena.

A Rose je, podigavši pogled s ekrana svojega računala, gledala upravo tu sliku.

Gledajući je, Rose se prisjetila trenutka u kojem je slika privukla njezinu pozornost kao i okolnosti u kojima je sliku kupila, no nije se više sjećala čudnovatih svojstava te slike. Iz njezina su sjećanja nestali trenutci u kojima je ta čudesna slika u njezinu ranijem životu, prije ponovnog rođenja, poslužila kao prolaz između njezina i Morpheusova svijeta, kao vrata između jave i snova.

Naime, Rose je, godinu dana prije toga, sama zatvorila ta vrata. Zalupila ih je u svojoj svijesti i pobjegla u zaborav, uplašena ljubavlju koju je počela osjećati prema Morpheusu.

Rosein drugi život ponavljao je sudbinu prvoga. Susret s Bogom snova opet ju je vodio putem ljubavi i patnje. Bijeg u zaborav bio je samo privremen.

Tamo, iza čudesne slike, kao iza Alisina ogledala, Sudbina je čekala pravi trenutak u kojem će se Rose i Morpheus ponovo sresti.

Copyright © 2007. by rusalka- zabranjeno korištenje objavljenih radova bez pristanka autora.


(nastavak slijedi)

Photobucket
magic mirror, photo by flickr




Post je objavljen 29.12.2007. u 23:59 sati.