Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/websvijet1

Marketing

Kako particionirati hard disk?Nekoliko particija na jednom tvrdom disku gotovo je neizbježno, kako radi lakše organizacije velike količine podataka, tako i zbog performansi diska. Naime, pravilo je da jako velike particije uzrokuju sporiji rad računala, jer što je veća particija, to su veći tzv. clusteri, odnosno skupine podataka koje računalo učitava s diska.

Particije je moguće napraviti na nekoliko načina, ovisno o tome imate li već na disku snimljene podatke ili ne. Prilikom instalacije Windowsa XP, u tijeku instalacije možete namjestiti broj i veličinu particija, datotečni sustav itd., u prilično jednostavnom tekstualnom sučelju.

Često korišten način particioniranja je FDISK, program koji se pokreće u DOS-u, dakle izvan Windowsa. U DOS komandnoj liniji utipkajte 'fdisk' i slijedite upute na ekranu. Važno je zapamtiti da FDISK briše sve podatke na disku te stoga na taj način nećete moći sačuvati podatke i programe nakon što stvorite particije. Mada nema neko prijateljsko korisničko sučelje, FDISK će obaviti posao. Prvo ćete morati stvoriti primarnu particiju (C:), onu na kojoj će se nalaziti operativni sustav. Potom ćete od ostatka diska napraviti 'extended' particiju, a iz nje onoliko koliko želite logičkih particija (D, E, F...).

Želite li, pak, sačuvati podatke na novim particijama, za taj će vam posao biti potreban poseban program dizajniran u tu svrhu. Vjerojatno najčešći je Symantecov Partition Magic http://www.powerquest.com/partitionmagic koji omogućava smanjivanje, povećavanje, spajanje ili razdvajanje postojećih particija, stvaranje novih, te prebacivanje između različitih datotečnih sustava (FAT, FAT32, NTFS), što će vam biti korisno želite li više operativnih sustava na istom računalu.


Post je objavljen 28.12.2007. u 16:44 sati.