Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dio

Marketing

Zlatni kompas

Film baziran na serijalu knjuiga za djecu, kojeg neke katoličke organizacije optužuju za antikršćanstvo. Zvuči poznato? U zadnje vrijeme pozornost je skrenula s malog čarobnjaka-štrebera na Pullmanovu trilogiju "Njegove tamne tvari". Navodno je knjiga protiv religije. Nakon što sam pročitao trilogiju, moram reći da knjiga uistinu je protiv religije - bar protiv organizirane religije i dogmatizma. Ali svakako mogu shvatiti zašto neke ljude pogađa u živac. Ljudi su glupi, ukratko.

Zašto meni, kako ateistu, ne smetaju filmovi s religioznim temama? Ne mislim da će itko zbog nekakvog filma ili knjige promijeniti sebe. A nije ni popovija toliko glupa da to misli. O, ne. Pullman dotiče neka škakljiva pitanja u svojim knjigama, koja se tiču ozbiljnih problema u Crkvi, a roditeljima i svećenicima je lakše ne odgovarati na takva pitanja. Većina jadnih roditelja niti ne zna baš sve odgovore. Zapravo, ne zna mnogo odgovora. Neke stvari (npr. zašto žene ne mogu biti svećenice) n emože niti svećenik objasniti, jer je odgovor ružan: "Crkva je muška organizacija" i "Bog je za žene odabrao drugi put". Oba odgovora zapravo kažu da je ženska priroda takva da žene ne mogu biti svećenice. Jednostavno zato što je to tako, rasprava gotova.

Crkvi je potrebna ozbiljna promjena, ali nitko to ne želi priznati, jer svaki katolik mora prihvatiti dogme Katoličke Crkve. Vrlo jednostavno. Ako Crkva, bez ikakva dobrog razloga ili spomena u Bibliji, kaže da je Marija uznesena na nebo, od katolika se očekuje da u to vjeruje.

Dakle, neke organizacije žele bojkotirati film, jer "prodaje ateizam djeci". Na kraju otac Jonathan Morris zaključuje: "Jeste li kad vidjeli sretno atestičko dijete?"

Eto vam - kad se djeci pere mozak s katoličanstvom, to je u redu, a kad ih zanimljivo djelo fikcije navede da postave par zanimljivih i ozbiljnih pitanja, onda to nije u redu. A zašto ne bi kršćani svojoj djeci pokazali film i pokušali odgovoriti na ta pitanja?

Zato što odgovori nisu nimalo ugodni, barem za Crkvu.

Post je objavljen 25.12.2007. u 15:46 sati.