Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/deadhel

Marketing

Dijana- Rimska božica

Dijana (također Diana) u Rimskoj mitologiji pretstavlja božicu svijetla,lova,šume i mjeseca.Izjednačavali su je sa božicom Artemidom iz Grčke mitologije.Artemida je imala brata blizanca Apolona i bila je kćerka od Zeusa i Leto,dok je Dijana bila kćerka od Jupitera i Latona.

"Ovo je Diana, božica prelipa, ka z divicami love lovljaše" (marko marulić).

Uvjek djevica i vječno mlada, bez zanimanja za bilo šta drugo osim za lov.Isto kao i kod njezinog brata,njeno oružje je luk.Njene strijele nanose iznenadnu i bezbolnu bol ,bila osvetoljubiva i mnogi su patili zbog njezinog gnjeva. Zaštitnica je djevojaka, kojima šalje brzu smrt, ali ih i spašava kad zatreba, dok je mladićima donosila slavu i čast.
Dijana je štovana u hramu na brdu Aventin i u gradu Efesu,gdje se nalazio Artemidin hram, jedan od sedam svijetskih čuda.Poštovali su je najviše niži slojevi građana i robovi.Slavljena je na svečanosti 13.8. kad joj je kralj Servije T. posvetio hram na Aventinu.
Najčešće se slikala sa jelenom ne samo zato jer je bila zaštitnica lova nego se još pričalo da je jednog čovjeka pretvorila u jelena jer ju je gledao dok se kupala.
Spominje se i u savremenim mitologijama kao osjećajan i kreativan lik.Još je u današnje vrijeme slave uglavnom žene koje pripadaju kultu "Dijaninih Čarobnica".
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 24.12.2007. u 17:07 sati.