Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Zašto je Strategija energetskog razvitka RH neodrživa

Slika lijevo: naslovnica priručnika Gradovi poslije ugljika, priručnik za lokalne vlasti o tome što su globalno zagraijavanje i iscrpljivanje svjetskih zaliha nafte.

Božić dolazi, i vrijeme je kada političari ne bi smjeli dosađivati biračima svojim mudrovanjima. No, politika je stalno velika tema razgovora, pogotovo u situaciji kada još nemamo vladu. No, neću o tome. Na to kako će biti sastavljena vlada ni ja, ni vi koji ovo čitate, ne možemo utjecati.

Nažalost, naš jezik ne pravi važnu razliku između onoga što se u engleskoj zove "politics" i "policy". Na prvo oni koji nisu "u igri" malo mogu utjecati, ali na drugo mogu! U Hrvatskoj su i obični ljudi previše opsjednuti sa "politics", tom igrom koju promatraju i doživljavaju je kao sudbonosnu - a isto tako i oni, koji su "u igri", preveliki dio energije troše na igre moći.Programska načela Zelene liste navode kao prvu točku pojam Aktivna demokracija. Jedno od podnačela je također: Politika kao servis društva, a ne samo borba za moć.

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, nastojat će međutim utjecati na novi sastav Sabora i Vladu da promjene svoju politiku prema klimatskim promjenama, o čemu smo govorili u našem priopćenju, koje sam prenio prekjučer. .

U priopćenju,, koje sam pisao uz konzultacije sa dvojicom članova stranke koji se u temu razumiju, ostala je nejasna bitna člnjenica. Svi smo stalno u toj priči, pa zaboravljamo neke stvari objasniti. Hrvatska se, ratificirajući Protokol iz Kyota, obavezala da će u razdoblju 2008.-2012. emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova biti na nivou pet posto ispod onih iz 1990.. To će taman moći biti postignuto. Međutim, Strategija energetskog razvitka, koju je također Sabor izglasao, zasniva se na pretpostavci da nakon 2012.više neće biti novih ograničenja, i emisije će moći normalno rasti. A to, očito, neće biti slučaj. Donijet će se, zapraavo su na nivou EU već donesene a na nivou UN sigurno će se dogovoriti do 2009., nova, još strožija ograničenja.

Mi se jednostavno moramo prilagoditi dramatičnom preokretu ka novom energetskom sustavu, koji se upravo događa, i koji su lideri EU prihvatili. To je treća industrijska revolucija. Nemamo šanse razvijati se na pretpostavkama prošlosti. Jeremy Rifkin, savjetnik EU i vlada Njemačke i Italije, govori o viziji "vodikove ekonomije". Njegove zamisli nisu u svim detaljima uvjerljive, ali on je vizionar, čiju knjigu Entropija: Novi pogled na svijet zovem "jednom od svojih Biblija". Njegova vizija nametnula se kao nužna, a tisuće eksperata, pa i običnih ljudi, razrađuju pojedinosti.

Pogledajte recimo ovaj vrlo zanimljiv razgovor na jubitu: Naslov je Learning from Cuba's Response to Peak Oil, Intervjuirana žena je iz organizacije Alliance for a Post-Petroleum Local Economy. Ona govori o iskustvima s Kube, čija je ekonomija nakon kraha Sovjetskog saveza doživjela težak udarac i stažno nazadovanje. Između ostalog, zbog pada izvoznih prioda i blokade od strane SAD, ostali su bez nafte. Naučili su međutim razvijati i primijeniti alternative, i neki čudaci iz SAD kažu, da i narodu velesile to može koristiti, da se pripreme za vrijeme bez nafte! Na njihovom mrežnom sjedištu (web siteu) ima i mnogo korisnih poveznica (linkova). Pogledajte recimo i Post Carbon Institute.

Evo dodajem još jedan mali primjer, koliko ugljičnog dioksida i koliko kilovati električne energije (a onda i novca) može uštedjeti jedna obična "štedljiva svjetiljka".








Post je objavljen 23.12.2007. u 22:47 sati.