Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

DEGU



Degu ili Octodon degus je simpatičan, izrazito živahan glodavac koji dolazi iz Čilea gdje se u današnje vrijeme istrebljuje jer je velika štetočina. U prvo vrijeme su korišteni kao labaratorijske životinje, a u 20. stoljeću postaju kućni ljubimci.


Image Hosted by ImageShack.us


Degu ima svijetlo smeđu boju dlake, njegov rep čini i 1/ 3 pa čak i 2/3 njegove ukupne dužine tijela. Kada hodaju rep drže uspravno, a kada se penju njime se služe za održavanje ravnoteže.
Neki ljudi ga povezuju sa činčilama sa kojom su u srodstvu. Ponašanjem su slične vjevericama i iz tog razloga ih nazivaju „ Čileanska vjeverica „.

Oni su izrazito društvene životinje, u prirodi žive u skupinama pa ako se odlučite imati degua kao kućnog ljubimca obavezno mu nabavite društvo.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U suprotnom moglo bi de desiti da od te izrazito vesele životinjice postane depresivna, tužna čak i agresivna, bez obzira na vašu angažiranost oko nje. Najbolje je držati dvije ženke u jednom kavezu, a ako želite priključiti i mužjaka veselom društvu nabavite samo jednog. Ne stavljajte dva mužjaka u isti kavez jer će se životinje potući.

Najbolja nastamba za degua je kavez i to onaj na više nivoa. Kavez je bolji od terarija zbog bolje ventilacije, a i može se lakše penjati i kretati. Kod kaveza posebnu pažnju treba obratiti na dno koje ne smije biti od plastike jer će ga ubrzo uništiti, najbolji je rešetkasti pod na kojem je stelja koja će spriječiti nastanak ozljeda nogu. Za razliku od ostalih glodavaca koji ne trebaju velike kaveze , degui bi trebali imati kavez minimalno ove veličine 100 x 60 x 60 cm. Osim posude za hranu i vodu, ove životinje trebaju i puno ostalog sadržaja pa kavez popunite kotačem( čiji promjer ne bi smio biti manji od 25 cm, u protivnom neće moći trčati), granama ( na kojima se mogu penjati), igračke i sl. Osim kotača pravo veselje će im biti kupanje u pijesku, pa u kavez stavite posudicu sa pijeskom 2-3 puta tjedno po 20 minuta. Kupanje u pijesku im je pravo veselje, ali im služi i za čićenje krzna.

Vrlo je važna ispravna ishrana, oni su biljojedi i nije im potrebna nikakav animalni nadomjestak u ishrani. Najbolje bi bilo kupovati gotovu hranu za degue i sijeno, koju možete kupiti u specijaliziranim trgovinama. U njegovoj ishrani ne bi smjelo biti puno šećera,masti i ugljikohidrata, vlasnici često ne znaju za ovu činjenicu pa nesvijesno štete svom ljubicu.
Kod ostalih dodataka prehrani treba biti oprezan zbog toga što možete izazvati bolest sličnu diabetesu. Orasi i lješnjaci su zabranjeni, ali možete mu davati povrće i voće koje ne sadrži velike količine šećera. U kavez stavite još nešto na
čemu bi mogao trošiti svoje zubiće kako bi se normalno trošili npr. grančice.

Image Hosted by ImageShack.us



Kod degua postoji jedna zanimljiva stvar , a to je njihov rep. Nikada ne primajte degua za rep jer će ga odbaciti. Odbacivanje repa je prirodna pojava, a dešava se kada se osjeća ugrožen. Kada degu odbaci svoj rep ostati će krvava rana koja će sa vremenom zarasti. U većini slučajeva desi se da odaci trećinu ili čak pola repa koji nikada više neće narasti.
Kako su izrazito aktivni primjetiti ćete da su i komunikativni. Degu ima veliki spektar zvukova koje koriste.


KARAKTERISTIKE DEGUA

- za razliku od ostalih glodavaca aktivan je danju, najviše ujutro i poslijepodne
- životni vijek 5-8 godina
- normalna tjelesna temperatura 37.9 C
- graviditet im traje 90 dana, mlade bi trebalo odvojiti od roditelja sa 5-6 tjedana kako se ne bi međusobno parili. Zanimljivost kod ženke degua je da može ostai skotna 24 sata nakon poroda. Preporučljivo je da nakon poroda na par dana odvojite mužjaka od ženke kako bi izbjegli ovu situaciju, te da ženka može bez stresa othraniti mladunčad.


BOLESTI DEGUA

Ako primjetite neke promjene u ponašanju vašeg degua kao proljev, apatiju, gubitak težine, nevoljkost odmah posjetite veterinara. Bolest bilo kakvog uzroka u degua se smatra hitnim slučajem jer oni nemaju rezervu energije i vrlo brzo nastupa stanje šoka.

Oni mogu oboljeti od različitih bolesti, ali najčešće su :

1. Katarakta koja se javlja u starijih životinja, a uzrokovan je genetskim poremećajom ili krivom ishranom.
Kako bi izbjegli ovu bolest potrebna je ispravna prehrana i parenje van krvnog srodstva.
2. Diabetes koji se javlja zbog krive ishrane degua.
3. Tumori su dosta česti u ovih životinja pa bi u ovom slučaju bilo najbloje kontaktirati Vašeg veterinara.



Osim ove tri bolesti mogu se javiti i bolesti repiratornog sustava, razne ozljede, lomovi, prerasli zubi,invazije parazitima , proljevi i sl. Preporuča se pregled dva puta godišnje zbog bolesti koje su karakteristične za ovu druželjubivu i dobroćudnu životinjicu.


Post je objavljen 23.12.2007. u 00:46 sati.