Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

Maui - The Magic Isle

Maui je drugi najveci otok Havaja sa povrsinom od 727.2 kvadratnih milja (1883.5 kmē) i sa oko 117,644 stanovnika. Za obicnog Amerikanca to je najljepsi i najbolji otok, pa nije ni cudo da od 2.200.000 turista u 2004, 2 milijona je doslo iz njihovih redova.
Maui je po odabiru nekoliko turistickih casopisa najljepsi otok na Pacifiku, osobito je popularan i medju umjetnicima (Maui Arts and Cultural Center u Lahaini, Maui). Tradicionalno, dvije najvece industije na otoku su turizam i poljoprivreda (kava, papaya, ananas, secerna trstika).
Zanimljiva je cinjenica kako su vecina turista na Ohau Japanci, dok su na Maui-ju Ameri i Kanadjani.

Maui je po meni interesantan otok, ali masa skupih resort-a, hotela, golf igralista je u potpunosti pokvarila sve ono lijepo sto mu je priroda
podarila. Netaknuta priroda se moze samo vidjeti na putu za Hanu, ostalo izgleda potuno umjetno.
Steta, Maui to nije zasluzio, no tako je to u kapitalizmu, zakon trzista diktira sto ce se raditi.


Turisticke atrakcije na Maui-ju:


1. Promatranje migracija grbavih kitova
Kitovi putuju oko 5600 km sa Aljaske svake jeseni da prezime u toplim vodama Havaja. Obicno putuju u malim grupama, i zasticeni su federalnim i lokalnim zakonima. Ostalo ih je svega nekoliko tisuca u Pacifiku. Nazalost, kad sam ja bio na Havajima, njih nije bilo.

Maui iz zrakoplova



Jedan od mnogobrojnih golf terena




2. Odvoziti cestu do gradica Hana
Road to Hana je 53 milje duga cesta kroz planine i djunglu, sa krivinom na krivini. Na mnogo mjesta morate stati jer se dva auta ne mogu mimoici. No savrseni krajolici sa klisurama, vodopadima i bajkovite plaze izvrsna su placa su za sve traume koje dozivih vozeci se ovom cestom. Nasa jadranska magistrala ju usporedbi sa ovom cestom je autoput najvise kakvoce.

Road to Hana










3. Haleakala National Park
je ugasli vulkan sa najromaticnijim izlascima sunca na svijetu. Na Santoriniju u Grckoj je najromanticiniji zalazak. U 5 sati ujutro, na 3000 metara visine je ustinu spektakularan osjecaj gledati kako Sunce doslovce izlazi iz kratera vulkana.

Pogled na Halekala krater



Izlazak sunca




4. Lahaina
nekoc ribarsko selo, danas je turisticka meka sa brojnim ducanima, restoranima, i umjetnickim galerijama. Obavezno posjetiti.

Glavna ulica u Lahaini






5. Hookipa beach
- plaza za najbolje surfanje na otoku




6. Makena beach
Po mnogima najljepsa plaza na otoku. Ja se u potpunosti slazem s odabirom,

Pogled na Makenu



Jos malo Makene






Post je objavljen 22.12.2007. u 23:38 sati.