Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/tehnosavjet

Marketing

Vista se manje piratizira od XP-a

Microsoft je objavio podatak da su Windowsi Vista bitno manje piratizirani nego njihov stariji operativni sustav Windows XPFoto: Geckoandfly.com


Windows Vista se piratizira daleko manje nego Windows XP, Microsoft tvrdi da je u opticaju 50% manje priatskih kopija Viste nego što je to slučaj sa Windowsima XP. Zlobnici bi primijetili da je to zato što Vista nije naročito dobro prihvaćena. Naime, činjenica jest da je novi Microsoftov OS često kritiziran te da mu prodaja bilježi stagnaciju ili pad iz mjeseca u mjesec, no postoji i bolji razlozi zbog kojih novi Windowsi nisu tako rašireni u ilegalnom izdanju.

Microsoft je Vistom ukinuo poslovne licence koje dozvoljavaju aktivaciju Windowsa na beskonačno mnogo računala što otežava krađu tih licenci te je uveo ograničenu uporabljivost neaktiviranih tj. ilegalnih kopija Viste. Ova dva poteza prilično su ograničila opcije piratima za eksploataciju Viste bez plaćanja pa neki čak kombiniraju dijelove beta verzija Viste sa finalnom da bi izbjegli zaštitu, no većina korisnika to jednostavno ne zna napraviti.

Slučajni pirati ili ljudi koji iz neznanja posjeduju ilegalnu kopiju Windowsa natjerali su Microsoft da u prvom Service Packu za Vistu ukloni smanjenu uporabljivost (bolje je reći neuporabljivost) Viste. Njih bi onesposobljavanje rada računala moglo otjerati od Viste, stoga će nakon aplikacije SP1 takvi korisnici biti samo upozoravani dosadnim i sve prisutnim porukama da je njihova kopija Windowsa ilegalna, ali im računalo neće prestati funkcionirati.

www.microsoft.com

Post je objavljen 22.12.2007. u 13:35 sati.